Predstavnički dom FBiH
0

Bez izmjena Zakona o prekršajima FBiH

FENA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije dao većinsku podršku Vladinom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Federacije BiH.

Vlada je zadužena da u roku od pola godine predloži novi tekst iz ove oblasti. Današnjim, odbačenim tekstom, ona je najavljivala da će otkloniti smetnje u radu inspekcijskih organa i harmonizirati legislativna rješenja u Federaciji s važećim propisima na nivou BiH i Republike Srpske.

Izmjenama i dopunama bilo je između ostalog predviđeno proširenje donje i gornje granice u propisivanju novčanih kazni, pa je za prekršaje iz oblasti poreza, carina i finansija predlagana kazna do 200.000 KM. Predstavnički dom je odbacio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prekršajima i u maju prošle godine.

Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH danas su ustvrdili da je Vlada uprkos tome ponovno u parlamentarnu proceduru dostavila isti tekst ne uvažavajući poslaničke primjedbe i sugestije s majske sjednice.

Za razliku od izmjena i dopuna Zakona o prekršajima, Predstavnički dom je danas odobrio većinom glasova Vladin prijedlog za izmjene i dopune Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Taj tekst, odnosno dopune određenih zakonskih odredbi, imaju za cilj povećanje efikasnosti u naplati poreznih obaveza od neurednih obveznika koji na svaki način opstruiraju rad Porezne uprave pa i izbjegavanjem da prime pismena od te institucije, navedeno je.