BiH
0

Bez izjašnjenja o ličnoj karti i prebivalištu

SRNA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodila je na današnjoj sjednci izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj kartu državljana BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Kao razlog tome navedena je činjenica da Vijeće ministara BiH još nije dostavilo mišljenje o uloženim amandmanima na te prijedloge zakona. Član Komisije Petar Kunić rekao je Srni da je rok Vijeću ministara BiH da dostavi mišljenje o amandmanima produžen za narednih osam dana.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović je putem amandmana zatražio da se lični podaci, po želji podnosioca zahtjeva za ličnu kartu, mogu navesti i ćirilicom, osim isključivo latinicom, kako je to sada riješeno, te da se na poleđini lične karte navede i entitetsko državljanstvo.

Na sjednici je odgođeno izjašnjavanje i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok ministar pravde BiH Bariša Čolak i direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija ne dostave pisano izjašnjenje o predloženim amandmanima na prijedlog zakona. 
 
Komisija je danas primila k znanju informaciju u vezi sa preporukom Međunarodne organizacije rada o AIDS-u iz 2010. godine, kao i informaciju Pravobranilaštva BiH o sprječavanju ove institucije da obavlja svoje funkcije u skladu sa zakonom. 

Zaključeno je da se informacije upute Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH radi daljeg razmatranja i donošenja konačnih odluka, saopšteno je iz parlamenta BiH.