BiH
8

Bez entitetske podrške za izmjene Krivičnog zakona BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas na sjednici podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u prvom čitanju.

Ovaj zakon vraćen je u redovnu proceduru jer na prošloj sjednici nije prihvaćena skraćena procedura koju je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zakon nije dobio entitetsku većinu jer su delegati iz Kluba Srba ponovo glasali protiv ovog zakona.

Zakon se time upućuje na usaglašavanje Kolegiju Doma, ali je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) podsjetio da u radu Kolegija već duže vrijeme ne učestvuje delegat iz Kluba Bošnjaka Sulejman Tihić.

Usvajanje ovog zakona i u Domu naroda PSBiH rezultiralo bi time da se BiH ne nađe na takozvanoj "crnoj listi" kada su u pitanju finansijske transakcije u i iz BiH, ali delegati iz Kluba Srba ne podržavaju ove izmjene jer smatraju da se njima prenose nadležnosti s RS-a na BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog izmjena ovog zakona radi harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegova usklađivanja s preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Delegat u Klubu Bošnjaka Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija - SDP) ponovio je, tokom kratke rasprave o zakonu, da je izmjene ovog zakona potrebno usvojiti jer već postoje neke prepreke kada su u pitanju finansijske transakcije u i iz BiH jer sve članice MONEYVAL-a imaju mogućnost da od 1. juna primjenjuju određene restrikcije prema BiH.

Upozorio je da BiH nije ispoštovala međunarodne obaveze jer su izmjene ovog zakona trebale biti usvojene zajedno sa Zakonom o pranju novca i sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti BiH.

Tokom rasprave, delegat u Klubu Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) naglasio je da bi se usvajanjem ovog zakona otvorila mogućnost da se kroz amandmane usaglase suprotstavljena mišljenja.

Ukoliko se zakon ne usvoji, Genjac je mišljenja da će BiH poslati lošu poruku, a svi građani trpjet će teške posljedice.

Također je ponovio da su izmjene ovog zakona uvjet MONEYVAL-a te su u njemu urađene četiri intervencije koje su direktni zahtjev MONEYVAL-a.

Međutim i nakon ovih upozorenja iz Kluba Bošnjaka zakon nije dobio potrebnu entitetsku većinu.