Miroslav Lajčák
0

'Bez efikasne akcije BiH čeka samo stagnacija'

FENA
"Bez sveobuhvatnog plana i efikasne akcije u idućoj godini Bosnu i Hercegovinu čeka samo stagnacija", ocijenio je danas u novogodišnjoj poruci građanima BiH visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

Govoreći o godini koja je na izmaku, Lajčak smatra da je većina bh. građana imala osjećaj frustriranosti i nezadovoljstva zbog sporog rješavanja problema u državi. Taj osjećaj, kazao je, dijeli i on zajedno s međunarodnom zajednicom i Evropskom unijom, navodi se u saopćenju OHR-a.

"Svima je dosta političkih igara i nedostatka napretka i u najosnovnijim pitanjima. Zbog toga sve češće čujem pozive za smjenu ovog ili onog političara ili čak svih njih zajedno".

Lajčak je istaknuo svjesnost vlastitog mandata te nepostojanje straha da koristi svoje ovlasti ukoliko bilo ko iz BiH izađe iz okvira Mirovnog sporazuma. Činjenica je da, iako su i on i njegovi prethodnici koristili svoje ovlasti više od 900 puta, opet u BiH postoje političari koji su sposobni duplo povećati svoje plaće, ali ne mogu usvojiti više od dvadesetak zakona u godini dana.

"Jasno je da bonske ovlasti ne mogu stvoriti bolji životni standard, otvarati nova radna mjesta ili ukinuti vize. To jedino mogu učiniti predstavnici koje ste vi birali. Jasno je i kako to učiniti", kazao je Lajčak.

On je mišljenja da izjave kako je jedan entitet bolji ili da drugi i dalje predstavlja stvarnu snagu države, nisu ništa više od puke propagande. I u jednom i u drugom entitetu prosječne plaće su oko 780 KM, dok je ona u Evropskoj uniji tri puta veća.

Lajčak potcrtava da je jedini ispravni put ka takvom standardu što brža integracija u Evropsku uniju. Iako je BiH imala određene pomake, misleći pri tome na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan u junu, ona nije ni blizu reformskog zamaha koji će ne samo stvarno poboljšati već barem olakšati život običnoga građanina.

Lajčak naglašava da je potrebno konstantno vršiti pritisak na bh. političare kako bi bilo nemoguće da pobjegnu od odgovornosti.

"Vidjelo se, ipak, da imaju kapacitet za dogovor na sopstvenu inicijativu, ali to je još nedovoljno, jer je potrebno konkretizovati dogovoreno. Znam da građani ove države nisu zadovoljni, ali i da isto tako često misle da ne mogu ništa promijeniti. Ne slažem se s tom procjenom", istaknuo je.

Lajčak smatra da se ono malo napretka koji smo vidjeli tokom 2008. godine, dogodilo kada su političari bili suočeni s obustavom procesa evropskih integracija i postali svjesni kakvo bi nezadovoljstvo to izazvalo kod građana.

Kada se ujedine međunarodna zajednica i građani BiH - stvari mogu da se promijene. Mi možemo i moramo od evropskih integracija napraviti stvarni prioritet, kazao je.

Predstojeću 2009. ocijenio je kritičnom za BiH. Pored ekonomske i finansijske krize, BiH opet zaostaje za zemljama u regionu. Niko nema bilo kakve argumente kojima bi dokazali da je u 2008. BiH zaslužila status kandidata za EU.

U sljedećoj godini očekuje da će pojedine zemlje u regionu dobiti bezvizni režim s EU. Zvaničnici u BiH, dodao je, sami priznaju da se to sigurno neće desiti prije 2010. godine, a s takvim stavom ne smijemo biti zadovoljni.

"Godina 2009. je bitna za BiH, jer već u 2010. opet ulazimo u izbornu godinu. Iskustvo nam govori da će se političari tada opet fokusirati na podjele radi zadržavanja svojih fotelja, a ne na stvarni rad. To znači da, ako u 2009. ne napravimo pomak, osuđeni smo na stagnaciju, radikalizaciju, podjele i izolaciju", upozorio je visoki predstavnik.

On je ubijeđen da u novoj godini svi bh. građani zaslužuju konkretne aktivnosti na poboljšanju životnog standarda i ubrzani napredak na evropskom putu. Tu prvenstveno misli na početak procesa ustavne reforme i napredak u ispunjavanju uvjeta za bezvizni režim i napredak na evropskom putu.

"Dat ću sve od sebe da ukažem političarima da moraju pokazati više mudrosti, a manje neodgovornosti - i pozivam vas, građane, da mi u tome pomognete. Vi ste ti koji mogu izvršiti neophodan pritisak. Uz to obećanje i nadu, želim vam srećnu, mirnu i bezbrižnu 2009. godinu", zaključio je Lajčak novogodišnju poruku bh. građanima.