RS
0

Bez dogovora Vlade i sindikata o platama

FENA
Predstavnici Vlade i sindikata u RS-u u desetak dana održat će novi sastanak, nakon što danas nije postignut dogovor o protivljenju sindikata zaključcima Vlade o smanjenju plata za 10 posto počevši od novembra.

Potpredsjednik entitetske vlade Anton Kasipović rekao je novinarima da se smanjenje plata budžetskim korisnicima odnosi na one čija je zarada 2.000 KM i više od tog iznosa.

"Niko me ne može ubijediti da se u ministarstvima ne može uštjedeti", rekao je Kasipović i rekao da su zaključci Vlade početak rada na štednji.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS-a Duško Jandrić kazao je da je na današnjem sastanku s predstavnicima Vlade RS-a potvrđeno da nema ni povećanja plata u narednom periodu, što je za sindikat neprihvatljivo.

Jandrić je rekao da sindikalci ne mogu prihvatiti zaključke Vlade, kao i da je neprihvatljivo i smanjenje radnika koje je najavljeno nakon analiza zaposlenih u upravi.

On smatra da postoje druge mjere da se spriječi finansijska kriza, ističući da je sindikat upoznat o nepotrebnim troškovima svakog ministarstva i da će o njima javno govoriti.

Ovaj sastanak predstavnika sindikata i Vlade RS-a održan je nakon što je Predsjedništvo Saveza sindikata u ponedjeljak neprihvatljivim ocijenilo restriktivne mjere koje je Vlada RS-a donijela prošle sedmice kao odgovor na moguću refleksiju globalne finansijske krize.

Sindikalci Vladi zamjeraju da je utvrdila zaključke bez obaveznog tripartitnog dijaloga sa sindikatom i poslodavcima.