Zeničko-dobojski kanton
0

Bez dogovora oko prekida štrajka policije

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Predsjednik Sindikata policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Mioč danas oko 15 sati izjavio je kako su pregovori sa kantonalnom Vladom propali i da će štrajk policijskih službenika ovog MUP-a biti nastavljen.

Više stotina službenika MUP-a ZDK danas je održalo petosatne proteste ispred zgrade u kojoj su smještene institucije vlasti ZDK, od kojih traže usvajanje zakona koji će biti u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH.

„Štrajka se nastavlja i ako do ponedjeljka ne dođe do ispunjenja naših zahtjeva, članovi Štrajkačkog odbora stupit će u štrajk glađu i obustavit ćemo izdavanje ličnih dokumenata, vozačkih dozvola, pasoša, kao i druge poslove osim ako su u pitanju život i zdravlje građana“, kaže Mioč.

Kantonalni premijer Fikret Plevljak izjavio je kako će pregovori o zahtjevima Sindikata policije biti nastavljeni ali da će za donošenje traženog zakona biti potrebna detaljna analiza o potrebnim sredstvima za njegovu provedbu.

Štrajk policijskih službenika u ZDK počeo je prošlog petka, kada je novoimenovani premijer ZDK Plevljak izjavio kako je za realizaciju zahtjeva Sindikata u budžetu potrebno dodatnih oko 50 miliona KM.