BiH
0

Bevanda zadovoljan odlukom o budžetu FBiH

FENA
Vjekoslav Bevnada (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevnada (Foto: Sarajevo-x.com)
Nakon što je Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu odobrio Federalnoj vladi da budžet za iduću godinu iznosi oko 1,7 milijardi KM, dopremijer Federacije i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevnada izjavio je novinarima da će, ako budžet u istoj formi odobri danas i Dom naroda, time biti ispunjen jedan od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za isplatu Federaciji daljnje tranše novca na osnovu stand-by aranžmana.

Bit će omogućen i nastavak pregovora sa Svjetskom bankom, dodao je Bevanda, uz napomenu da će davanja iz budžeta za socijalne kategorije i veterane ostati ista kao u ovoj godini.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je da entitetski budžet za 2010. godinu iznosi tačno 1.747.272.490 KM.

To je za oko 375 miliona KM manje u odnosu na sumu predviđenu zadnjim (trećim) rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

Planirani budžetski prihodi za 2010. su 1.412.272.490 KM.

Deficit od 335 miliona treba da bude namiren očekivanim novcem od stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (248 miliona KM) te novcem od kredita Svjetske banke od 87 miliona KM.

Ministar Bevanda napominje da je predloženo budžetsko umanjenje u skladu s općim uštedama u javnoj potrošnji i da će iduća godina biti teška.

Uštede su planirane gdje god je to moglo, a oblasti industrije, energetike, turizma i zaštite okoliša, kao i poljoprivrede, pošteđene su, rekao je Bevanda.

Za brutoplaće i naknade u 2010. predviđeno je povećanje od 6,2 miliona u odnosu na 2009. i to je, prema Bevandinim riječima, rezultat ovogodišnjeg povećanja broja zaposlenih u javnim institucijama kao što su kazneno-popravni zavodi i Direkciji za ceste.

Povećanje broja zaposlenih u idućoj godini nije predviđeno, dodao je ministar, izuzev u uredu za reviziju, Zavodu za zdravstveno osiguranje i sudskoj policiji.

Opozicija je tokom jučeranje rasprave o budžetu u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta spočitavala Vladi da će predloženi budžet najviše pogoditi najugroženije kategorije stanovništva jer ne predviđa njihovu adekvatnu finansijsku zaštitu.

Naročito je tada Vladi zamjerano što u budžetu nije predviđen iznos za prevenciju karcinoma dojke, materice i debelog crijeva za stanovništvo u Federaciji a na drugoj strani, predviđeno je pet miliona političkim strankama.

To je, prema mišljenju ovih diskutanata, dokaz da je predlagač budžeta imao na umu predizbrono vrijeme.