Završena prva sjednica
0

Bevanda zadovoljan novim sastavom Vijeća ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je, nakon današnje prve sjednice te instituticije, da je izuzetno zadovoljan sastavom novoformiranog Vijeća ministara.

Prema njegovim riječima, na današoj kratkoj sjednici Vijeća ministara, održanoj nakon potvrđivanja njegovih članova u parlamentu BiH, bilo je riječi o primopredaji dužnosti, budžetu BiH i globalnom fiskalnom okviru BiH za period 2012. - 2014.

Bevanda je novinarima rekao da su konsultacije sa strankama o sastavu novog Vijeća ministara bile otvorene i iskrene, ali ponekad i malo mučne, opovrgavši medijske izvještaje da nije zadovoljan određenim članovima. 

"Svi smo pokazali da volju da radimo kao tim i siguran sam da ćemo pružiti maksimalan doprinos u riješavanju problema u BiH", istakao je Bevanda. 

Bevanda je napomenuo da je parlament nedavno usvojio Zakon o popisu i Zakon o sistemu državne pomoći, te da predstoji riješavanje pitanja budžeta, globalnog fiskalnog okvira, kao i provođenje presude "Sejdić-Finci".

"BiH je na korak do podnošenja aplikacije za kandidatski status u Evropskoj uniji . Ovo će biti godina EU za BiH", ocijenio je Bevanda, dodavši da će od ponedeljka njegov kabinet u punom kapacitetu biti otvoren za saradnju sa medijima. 

Prva sjednica novog saziva Vijeća ministara BiH održana je danas, nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio imenovanja ministara i zamjenika ministara. 
 Novo Vijeće ministara BiH imenovan je 16 mjeseci nakon održavanja opštih izbora u BiH u oktobru 2010. godine i ovim je završeno konstitusanje vlasti, a ispunjen je i dio dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog krajem prošle godine.