Uz MMF na čekanju
0

Bevanda: 'Stopiraju se projekti od 300 mil. eura'

FENA
Federacija Bosne i Hercegovine tek kad ispuni uvjete može dobiti 128 miliona KM od druge tranše stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), poruka je federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande.

Na današnjoj pres-konferenciji u resornom ministarstvu u Sarajevu Bevanda je u slučaju da MMF ne odobri drugu tranšu najavio "umanjenje svega" kad su u pitanju davanja iz budžeta te urušavanje PIO sistema.

Najavio je također stopiranje projekata Svjetske banke koji za čitavu BiH vrijede 300 miliona eura.

Po riječima njegovog pomoćnika za budžet Emira Silajdžića koji se također obratio na pres-konferenciji, MMF od Federacije traži, osim rebalansa budžeta za ovu godinu i nacrta za 2010., usvajanje više zakona, a oni se uglavnom odnose na uređenje - racionaliziranje davanja za socijalni i borački sektor, na uređenje oblasti o plaćama te na fiskalnu odgovornost entiteta, kao i na pripremu reforme u sektoru penzijsko-invalidskog osiguranja.

Ministarstvo finansija će tokom dana dostaviti Federalnoj vladi prijedlog za rebalans ovogodišnjeg budžeta koji podrazumijeva umanjenja u određenim stavkama, kao i nacrt budžeta za 2010. rekao je Silajdžić, a Bevanda dodao da je planirani budžet za iduću godinu oko 1,4 milijardi KM (bez očekivanih dodataka od Svjetske banke i MMF-a) te da ispunjenje uvjeta koje traži svjetska finansijska institucija podrazumijeva zadaću vladama, odnosno parlamentima na federalnom i kantonalnim nivoima.

Na ovoj pres-konferenciji obratio se i pomoćnik u Ministarstvu finansija Tihomir Ćurak, a govorio je povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu od 3. novembra u predmetu "Suljagić protiv Bosne i Hercegovine".

Sud potvrđuje pravni sistem Federacije BiH koji se odnosi na implementaciju obaveza vezanih za staru deviznu štednju te joj ostaje da implementira donijete propise, rekao je Ćurak.