BiH
10

Bevanda razriješen dužnosti zastupnika u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH razriješila je Vjekoslava Bevandu dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Bevanda je na prošloj sjednici Zastupničkog doma imenovan za ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH.

Nakon što je Vjekoslav Bevanda imenovan za ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razriješila ga je 31. marta dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Njegov mandat dodijeljen je Predragu Kožulu iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je danas nakon potpisivanja izjave o prihvatanju mandata i polaganja svečane zakletve preuzeo dužnost zastupnika.

Kožul je bio kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH za zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija BiH. HDZ BiH odlučio je umjesto Kožula na zamjeničko mjesto kandidovati Sašu Dalipagića.

Podsjećamo, nakon što je Demokratska fronta za ministra saobraćaja i komunikacija BiH kandidovala Hrvata Slavka Matanovića, HDZ BiH je umjesto Kožula, koji se također izjašnjava kao pripadnik hrvatskog naroda, kandidovao Dalipagića iz reda Ostalih, čime je ispoštovana zakonska odredba koja propisuje da ministar i zamjenik u Vijeću ministara BiH ne mogu biti iz istog naroda.