BiH
0

Bevanda razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH

FENA
Zamjenik predsjednika Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

Na sastanku je istaknuto da je od posebne važnosti što je Fiskalno vijeće BiH usvojilo globalni fiskalni okvir za razdoblje 2016.-2018. godina.

Ministar Bevanda ocijenio je da će se u potpunosti ispoštovati proračunski kalendar jer je Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2016.-2018. godina već urađen u Ministarstvu financija i trezora BiH, te će vrlo brzo biti upućen na usvajanje Vijeću ministara, a potom će se pristupiti izradi Nacrta proračuna institucija BiH za 2016. godinu da bi se ovaj posao završio u rujnu kako bi procedura usvajanja bila okončana do kraja godine.

Tokom sastanka razgovaralo se o aktivnostima u svezi usuglašavanja europske reformske agende, kako bi se što prije poduzele aktivnosti na provođenju prioritetnih reformi koje će dovesti do poboljšanja ekonomskih prilika u BiH.

Sugovornici su se složili da je nužno o važnim pitanjima za BiH dogovorom dolaziti do rješenja, a tu spada i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije u procesu europskih integracija.

Ministar Bevanda naglasio je da je na usuglašavanju ovog mehanizma već mnogo urađeno u prethodnom periodu, te da dogovorena rješenja treba iskoristiti kako se ne bi gubilo vrijeme.

"Treba imati u vidu da je važno konsultirati one koji su, ne samo nadležni, već i odgovorni za provođenje europskih regulativa", naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da su se blagovremene konsultacije sa svim razinama vlasti pokazale kao efikasne i u usuglašavanju dokumenata koje priprema Direkcija za europske integracije BiH.

Na sastanku je istaknuta važnost upravo okončane posjete Misije MMF-a Bosni i Hercegovini, te dobra suradnja sa ostalim međunarodnim financijskim institucijama.

Wigemark je naglasio da će Delegacija EU u BiH nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora.