Provedba aranžmana
0

Bevanda razgovarao sa delegacijom MMF-a

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
U okviru četvrtog pregleda provedbe stand by aranžmana, federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa šefom Misije za BiH Kostasom Hristuom (Costas Christou ) i rezidentnim predstavnikom MMF-a za BiH Milanom Cucom.

Tokom razgovora, ministar Bevanda je istaknuo da je dobivanje 82 miliona KM izuzetno važno za Federaciju BiH jer su ta sredstva projicirana u budžetu za ovu godinu.

Hristu je pohvalio napore ministra Bevande i i njegovih saradnika jer su izuzetno profesionalno pripremili cjelokupnu dokumentaciju koju je tražila misija MMF-a. On je naglasio da je od početka aranžmana jasno da su ova sredstva namijenjena za podršku budžetu i rekao da je predviđeno da peta i šesta tranša bude dostavljena za rezerve Centralne banke BiH, ukoliko za to bude potrebe.

"Mi smo preuzeli obavezu da upravljamo finansijskim tokovima u Federaciji BiH. Po osnovu prihoda od indirektnih poreza uspjeli smo ostvariti blagi oporavak i očekujemo da ćemo do kraja godine uprihodovati više od onoga što smo isplanirali, što će neutralizirati manjak koji imamo u prihodima od dividendi. Prihodi od direktnih poreza su također veći od planiranih", rekao je ministar Vjekoslav Bevanda tokom razgovora sa Hristuom.

Kada je riječ o rashodima, Bevanda je naglasio da ih držimo pod kontrolom i u dinamičkom utrošku sredstava pratimo prioritete i na vrijeme izvršavamo obaveze, te ne dozvoljavamo da se novac nekontrolirano troši.

Iskazana je zabrinutost za odnos kantona prema aranžmanu sa MMF-om i istaknuto je da nijedan kanton nije smanjio plaće za 10 posto, nego su ih čak i povećali.

Hristu je rekao da će se kantoni morati prilagoditi jer sljedeće godine neći imati nikakvih transfera.

Na kraju susreta Hristu je rekao da je impresioniran rezultatima koje je postiglo Ministarstvo finansija i da je vidljivo da se malim koracima ipak u Federaciji BiH uvodi finansijska disciplina, saopćilo je Federalno ministarstvo finansija.