Prijateljske zemlje
0

Bevanda razgovarao s predstavnicima turske skupštine

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu izaslanstvo Velike narodne skupštine Republike Turske predvođeno predsjednikom Povjerenstva za vanjske poslove Volkanom Bozkirom.

Predsjednik ovog Povjerenstva Bozkir je čestitao predsjedatelju Bevandi na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu, te prenio čestitke i pozdrave premijera Republike Turske, saopćeno je iz VMBiH.

On je istaknuo da je BiH zemlja od privrednog i političkog značaja za Republiku Tursku te da su formiranje Vijeća ministara BiH i nove Vlade u Turskoj važni preduvjeti kako bi se dosadašnja dobra bilateralna suradnja nastavila i intenzivirala na svim razinama.

Zahvalivši na čestitkama, Bevanda je istaknuo da cijeni Republiku Tursku kao prijateljsku zemlju koja je uvijek pružala podršku BiH.

Istaknuvši da su politički odnosi i kontakti između dvije zemlje dobri, on je naveo da je potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju. Dodao je da će novo Vijeće ministara raditi na uklanjanju mogućih prepreka kako bi se BiH vratila u fokus interesa turskih investitora, te time uvećao obujam turskih investicija u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su zaključili da je potrebno probuditi poduzetnički interes za BiH u Turskoj, te postaviti konkretne ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu BiH i Turske.

Zajednička ocjena je da realni ciljevi mogu biti uravnoteženje robne razmjene i uvećanja obujma turskih investicija u BiH.

Bevanda je zahvalio gostima iz Turske na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO.