BiH
0

Bevanda: Prioritet je ekonomsko jačanje i rast standarda

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Ekonomsko jačanje, rast standarda i razvoj, evropske integracije, sigurnost i zdravlje građana te zaštita i očuvanje okoline bit će prioriteti u radu budućeg Vijeća ministara BiH, najavio je Vjekoslav Bevanda, koji je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Predstavljajući u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH svoj politički program, Bevanda je istakao da se, svjestan svih otežavajućih okolnosti, kandidature prihvatio kao posebnog izazova i mogućnosti da se prekine negativan politički tok koji erodira dosad postignute uspjehe u izgradnji BiH.

"Na sreću, budućem predsjedavajućem ali i članovima Vijeća ministara BiH ne treba puno vremena za istraživanje, definisanje i profilisanje programa rada - potrebno je samo nastaviti strateškim pravcem koji je utvrdio prethodni sastav Vijeća ministara pod vodstvom Nikole Špirića", rekao je Bevanda.

 Prema njegovim riječima, novo Vijeće ministara treba da nastavi započetim putem evropskih integracija, jedinog puta koji BiH vodi u bolju budućnost.

"Vjerujemo da je nakon perioda dominacije političkog nadmudrivanja sazrelo vrijeme da, uz uvažavanje svih naših posebnosti, na osnovu očiglednih zajedničkih interesa krenemo u stvaranje uslova za naš ekonomski i socijalni razvoj, jačanje demokratskih procesa, mira, sigurnosti, zdravlja i sreće ljudi", naglasio je Bevanda.

On je ocijenio da je samo koordinisanim i posvećenim djelovanjem cjelokupnog Vijeća  ministara moguće u vremenu koje slijedi BiH učiniti boljom, bogatijom i uspješnijom zemljom za sva tri njena konstitutivna naroda, njene manjinske narode i sve građane.

 Za uspjeh Vijeća ministara, dodao je, neophodna je kontinuirana i bliska saradnja sa Parlamentarnom skupštinom BiH.

 Ističući da je temelj BiH utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je precizirano da BiH čine tri konstitutivna naroda kao nosioci suvereniteta, Bevanda je zaključio da je krajnje vrijeme za odlučnu i hrabru akciju kako bi se stanje u BiH popravilo i kako prilike za to ne bi bile bespovratno izgubljene.