BiH
0

Bevanda pozvao na brzo formiranje vlasti nakon izbora

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno održanu konferenciju u Berlinu u svom uvodnom obraćanju označila kao "uvod u četiri godine šansi za zemlje ovog regiona".

On je dodao da je vladala atmosfera bez pritisaka, uvjetovanja i mentorstva, ali je od učesnika tražena otvorenost i dat je poticaj da izloženo bude realizirano u praksi.

Bevanda je rekao da su postavljana pitanje da li BiH do 2018. može riješiti probleme koji joj stoje na putu ka članstvu u EU, garantirati stabilnost i sigurnost kao dio regije te da li je spremna učestvovati u projektima od regionalnog značaja, na šta je on izrazio nadu da će nova vlast nakon izbora biti brzo formirana, što je uvijet za rješavanje svih problema koji stoje na putu ka članstvu u EU.

  • Na konferenciji je istaknuto da su ove zemlje pojedinačno u privrednom smislu vrlo male, te da bi trebale međusobno usaglašavati projekte a zatim ih prezentirati nadležnim tijelima u Evropi i posebno Njemačkoj - rekao je Bevanda i dodao da su svi usaglašeni regionalni projekti izvodivi i mnogi mogu biti započeti i prije narednog ovakvog sastanka koji će biti održan dogodine u Beču.

On je pojasnio da je prethodna sjednica Vijeća ministara BiH odgođena zbog nedostatka nacionalnog kvoruma, a izgledno je da ga neće biti ni sutra, te će on sjednicu zakazati za 9. ili 10. septembar s istim dnevnim redom.

Precizirao je da nisu sporna samo imenovanja vezana za Regulatornu agenciju za komunikacije, već i niz drugih imenovanja koja čekaju pet i više godina.

Odgovarajući na pitanje o sredstvima za saniranje posljedica poplava, Bevanda je rekao da je izmjenama budžeta izdvojeno sedam miliona KM za pomoć poplavljenim područjima i još nešto više od tri miliona KM su uposlenici državnih institucija izdvojili za te namjene i to je prije 20 dana doznačeno entitetima i Distriktu Brčko. No, iz kontakata s nižim nivoima vlasti saznao je da do njih još nije stigao taj novac.

Dodao je da je, osim toga, realiziran i brzi kredit MMF-a i uplaćeno je 185 miliona KM, a da je entitetima doznačeno po 90 miliona KM.