BiH
0

Bevanda: Pokrenuta reforma javne uprave

FENA
Pokazalo se da je neučinkovitost javne uprave i administracije nešto u što se mora zadrijeti ma kako bilo bolno. Bez toga se ne može nešto kvalitetno napraviti, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je ocijenio da je Zakon o državnim službenicima postao kontraproduktivan.

"Trenutno je takvo stanje da je od pomoćnika pa nadalje državni službenik zaštićen maksimalno. Dovoljno je da redovno dolazi na posao i ne pravi ekscese", kazao je on.

S druge strane, fakulteti proizvode stručnjake koji nemaju nikakvih šansi da po postojećim propisima uđu u državnu službu.

"Zadržava se jedno stanje koje je jednostavno neefikasno, što će reći svako ko se sreće s državnom službom. A i mi smo se jednostavno pogledali u oči i shvatili da više ne ide tako. Hoćemo da izmijenimo to da jedan pomoćnik nije vezan ničim. Neka se veže mandatom i ponovo konkurira", naveo je ministar Bevanda.

Također je ukazao na to da je danas u državnu službu praktično nemoguće primiti pripravnika bez neke posebne akcije, dok istovremeno u samoj administraciji rade ljudi, u rangu pomoćnika ili šefa sektora, koji imaju daktilografkinje jer neće da se informatički opismene.

Trenutno se situacija 'snima' i uskoro se može očekivati prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona, a tražit će se podrška na svim razinama, kazao je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.