Zakon o Vijeću ministara BiH
1

Bevanda može pokrenuti proceduru za smjenu ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zakon o Vijeću ministara BiH predviđa da predsjedavajući Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra.

Predsjedavajući Vijeća ministara donosi odluku o razrješenju i traži potvrdu od Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U Klubu Bošnjaka u Domu naroda SDA ima tri delegata.

Prema članu 15 Zakona o Vijeću ministara BiH, ako Parlamentarna skupština BiH donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je da u skladu sa postupkom predviđenim članom 10 ovog zakona imenuje novog ministra, odnosno zamjenika ministra.

Delegat u Domu naroda iz SDA Halid Genjac ranije je rekao da delegati SDA dolaziti na sjednice, ali ukoliko se pored upozorenja i ukazivanja na sve što je SDA uradila i ima namjeru uraditi, bude insistiralo na smjenama u tom trenutku oni će napustiti sjednicu.

SDA je jedna od šest stranaka koje učestvuju u vladajućoj koaliciji na nivu BiH. Osim nje, vlast na nivou BiH čine SNSD, SDS, SDP, HDZ BiH i HDZ 1990.

Na današnjem sastanku lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića dogoovreno je da SBB zamijeni SDA u vlasti na nivou BiH.

Dogovor o ulasku u vlast SBB umjesto SDA postignut je za nivo BiH i četiri federalna kantona - Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog. Očekuje se da će Radončić biti novi ministar bezbjednosti BiH.

Mjesta u Vijeću ministara koja su pripadala SDA podijeljena su tako da ministra odbrane daje SDP, dok će SBB dobiti i mjesto zamjenika ministra finansija BiH.

Lagumdžija je nakon postignutog dogovora rekao da razlog za nesaradnju sa SDA nije budžet, nego to što je SDA "državnu priču koristila za lokalne izbore i što je išla ka radikalizaciji".

Lider SBB Fahrudin Radončić najavio je da će ova stranka "unijeti novu energiju" u vlast na nivou BiH.

Bevanda danas nije želio da se oglašava u vezi sa novonastalom situacijom, potvrđeno je Srni u njegovom kabinetu.