BiH
0

Bevanda - Mogherini: BiH mora iskoristiti šansu koju je dobila od Europske unije kako bi krenula naprijed

Anadolija
BiH mora iskoristiti šansu koju je dobila od Evropske unije kako bi krenula naprijed, istakao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda tokom susreta u Sarajevu sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini. 

Bevanda je izrazio zadovoljstvo što je izjava o reformama u procesu priključenja Evropskoj uniji usvojena na oba doma Parlamentarne skupštine BiH i što je visoka predstavnica Mogherini prisustvovala tom činu.

"Pred nama je težak rad. Znamo koje smo zadatke dobili u Briselu i znamo da su ostale obveze koje nismo završili. Vjerujem da ćemo ubrzo imati efikasan mehanizam koordinacije koji će omogućiti da BiH govori jednim glasom“, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Visoka predstavnica Mogherini se zahvalila predsjedatelju Bevandi na podršci koju daje naporima da BiH krene putem napretka i istaknula da je sretna zbog koraka koji je BiH danas napravila, a što će rezultirati bržem putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedatelj Bevanda i visoka predstavnica Mogherini su se složili da je proces koji je pred BiH, težak i da je neophodno pokrenuti suštinske reforme koje će BiH približiti Evropskoj uniji.