Nakon sastanka u Banjoj Luci
0

FOTO / Bevanda i Bosić od novog Vijeća ministara BiH žele timski rad

Piše: D. T.
Foto: G. ./Klix.ba
Foto: G. ./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas, nakon sastanka sa predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem u Banjoj Luci, kako ga posebno raduje što SDS traži da Vijeće ministara radi kao ekipa, odnosno tim.
Vjekoslav Bevanda u Banjoj Luci (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda u Banjoj Luci (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Bevanda je nakon sastanka sa liderom SDS-a istakao da je kandidat za ministra vanjske trgovine Mirko Šarović jaka politička figura koja će znatno doprinijeti radu budućeg zajedničkog tima.

On je najavio da će u okviru konsultacija o novom Vijeću ministara BiH sutra biti obavljen razgovor sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, a da se nakon toga, prema predviđenoj proceduri, očekuje zvanično dostavljanje imena kandidata, nakon čega će Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu BiH izvršiti provjeru kandidata.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je nakon sastanka naglasio da od novog Vijeća ministara BiH očekuje pokretanje reformi, kroz koje će biti ukinuto sve ono što ne radi i nema funkciju.

"Očekujemo da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobiti podršku, iako postoje političke stranke koje vrše opstrukcije, za koje se nadamo da će biti izolovane", naveo je lider SDS-a.

Bosić je izrazio očekivanje da će buduće Vijeće ministara BiH usvojiti budžet BiH u skladu sa ekonomskim prilikama te da on neće biti veći od prošlogodišnjeg.

Mladen Bosić i Vjekoslav Bevanda (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Mladen Bosić i Vjekoslav Bevanda (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)

Predsjednik SDS-a Bevandi je danas i zvanično saopštio imena kandidata iz njegove stranke za Vijeće ministara BiH. Tako je Mirko Šarović predložen za ministra vanjske trgovine, Mirko Okolić za zamjenika ministra odbrane i Radmila Mitrović za zamjenicu ministra za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Nakon sastanka u Banjoj Luci, lider SDS-a je izrazio očekivanje da će biti proveden dogovor šest lidera u vezi sa zakonima o popisu i sistemu državne pomoći, kao i da će oni što prije proći parlamentarnu proceduru.

Podsjećamo, u proteklih nekoliko dana Bevanda je obavio konsultacije za sastav Vijeća ministara BiH sa liderima HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP BiH, a nakon izvršene provjere, kandidati će obaviti razgovor sa nadležnom komisijom parlamenta BiH, poslije čega će njihova imena biti upućena u parlamentarnu proceduru.

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH danas je naglasio kako očekuje da će sav posao biti završen za desetak dana.