BiH
42

Bevanda: Hitno pristupiti procjeni šteta, to je osnov za međunarodnu pomoć

Piše: E. G.
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće ministara je na danošnjoj sjednici usvojilo nekoliko zaključaka i zadužilo određene institucije u državi koje trebaju odmah poduzeti sve što je u nihovoj nadležnosti, a u vezi s poplavama koje su daselile našu zemlju. Također su razmatrali i izvještaje koji dolaze s terena.

Vijeće ministara je donijelo nekoliko zaključaka, a u skladu sa onim što im je naloženo iz Predsjedništva BiH prije dva dana.

Predsjedavajući Vjekoslav Bevanda je saopćio novinarima da je su sva ministarstva i druge institucije zadužene da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima. Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da u saradnji sa nižim nivoima vlasti na dnevnoj osnovi informira Vijeće ministara o žrtvama u poplavama, kao i da u kontinuitetu dostavlja informaciju o potrebnoj pomoći u područjima gdje je potrebno. Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvom finansija i drugima pripremi inicijativu za organiziranje međunarodne donatorske konferencije za BiH, a radi saniranja posljedica poplava i klizišta. Ovo ministarstvo je također zaduženo da koordina aktivnosti na zajedničkom nastupu BiH, Srbije i Hrvatske prema EU i drugim međunarodnim finansijskim isnstitucijama u svrhu traženja pomoći.

Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje BiH je zaduženo da redovno dostavlja informacije o ugroženim područjima, također na dnevnoj osnovi, dok je Ministarstvo sigurnosti zaduženo da za Vijeće ministara pripremi izmjenu o formiranju Koordinacijskog tijela, ukoliko je došlo do personalnih promjena u institucijama iz kojih su članovi tog tijela.

Vijeće ministara također će formirati interresornu radnu grupu koju će činisti predstavnici ministarstava na državnom nivou, predstavnici entiteta i Distrikta, a njihov zadatak je da pripreme prijedlog kriterija za raspodjelu pomoći ugroženim područjima. Pozvane su i nadležne institucije na svim razinama vlasti da hitno pristupe procjeni šteta, što je podloga za traženje međunarodne pomoći.

Štete u BiH su ogromne, ali se pne moraju precizno procijeniti da bismo mogli dobiti međunarodnu pomoć, naglasio je Bevanda. On je dodao da je situacija na sjeveru BiH i dalje izuzetno teška i da najveći problem nakon povlačenja vode zaraza i razne bolesti koje prijete stanovništvu.

"U kasernama oružanih snaga gdje su kolektivni centri ljudi već moraju biti karantenski razdvojeni zbog šuge. Poseban rizik je gore u Posavini i Semberiji zbog komaraca. U tom smislu ja i još neke moje kolege intenzivno radimo na tome da od Brisela dobijemo dozvolu da osiguramo zaprašivanje. Nadam se da će to brzo proći. Uz Savu je i prostor Hrvatske, oni će morati proći isti tretman", kazao je Bevanda.

Predsjedavajući je kazao da je bilo govora i o tome šta će biti s ljudima čije kuće su porušene u klizištu, a nelegalno su izgrađene, ali da za sada nije donesena nikakva konačna odluka.

Procjena je da je u BiH ugroženo više od milion i po stanovnika, a 950.000 njih su morali napustiti svoje domove.

U BiH je do jučer 16 zemalja EU upućivalo pomoć, dodao je predsjedavajući. Tokom objašnjenja za šta nam sve treba međunarodna pomoć, on je kazao da je u ovome svemu jako stradala i privreda, da su izgubljena radna mjesta i da je situacija izuzetno teška. S toga se podrazumijeva da se svi zaključci Vijeća ministara trebaju provoditi odmah.