BiH
3

Bevanda danas u Briselu potpisuje sporazum između BiH i Hrvatske

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas će u Briselu, na sastanku sa predstavnicima EU i Hrvatske, u ime BiH potpisati Ugovor o graničnim prelazima i Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske.

Povod potpisivanju ovih dokumenata je ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine.

Predsjedništvo BiH jučer je na vanrednoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i Sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu i ovlastila Bevandu da potpiše ove sporazume.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić potpisaće danas u Briselu Zajedničku izjavu o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske.

Lagumdžija i Pusićeva potpisat će Zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni člana 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu.

Potpisivanju Zajedničke izjave prethodiće ceremonija predaje odluke o derogaciji akvisa i uvodno obraćanje evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.