BiH
0

Bevanda danas na konsultacijama u Banjoj Luci

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda trebao bi danas u Banjoj Luci obaviti konsultacije s predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem. Nakon toga ostaje još da obavi kosultacije i s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Bevanda je ranije razgovarao s predsjednicama SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, SDA Sulejmanom Tihićem, HDZ-a BiH Draganom Čovićem te HDZ-a 1990 Božom Ljubićem koji su mu predložili kandidate tih stranaka za pozicije u Vijeću minsitara BiH.

Kandidat SDP-a BiH za ministra vanjskih poslova BiH je Zlatko Lagumdžija, a za ministra prometa i komunikacija Damir Hadžić. Kandidatkinja za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Ermina Salkičević-Dizdarević, za zamjenicu ministra civilnih poslova Denisa Sarajlić-Maglić te za zamjenika ministra sigurnosti Mladen Čavar.

Kandidati za Vijeće ministara iz SDA su: Sadik Ahmetović za ministra sigurnosti, Muhamed Ibrahimović za ministra odbrane BiH, a Fuad Kasumović za zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Bariša Čolak kandidat je HDZ-a BiH za ministra pravde, a Marina Pendeš za zamjenicu ministra odbrane, dok su kandidati HDZ-a 1990 Damir Ljubić za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a Rudo Vidović za zamjenika ministra komunikacija i prometa.

SNSD-e i SDS dogovorili su jučer da na tri ministarska mjesta koja pripadaju tim dvjema stranakama u Vijeću ministara BiH budu Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Šarović.