Banja Luka
0

Bespravna gradnja na imovini katoličke crkve

FENA
Banja Luka, Foto: Arhiv
Banja Luka, Foto: Arhiv
U drevnom samostanu redovnika trapista "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci danas je održana konferencija za novinare biskupa banjolučkog dr. Franje Komarice, nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i dopredsjednika Republike Srpske (RS) iz reda hrvatskog naroda Davora Čordaša te poglavara samostana o. Zvonke Topića.

Glavna tema konferencije bila je upoznavanje javnosti s nastavkom gradnje poslovnog objekta Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koji je smještan u nacionalizirane zgrade samostana, unatoč donesenoj odluci Vlade RS-a da se radovi obustave.

Biskup Komarica iznio je pred mnogobrojnim novinarima ukratko "povijest" ovog najnovijeg otimanja nacionalizirane imovine Katoličke crkve na području Banjolučke biskupije i sve dosadašnje njegove napore kod nadležnih predstavnika vlasti da se to spriječi.

On je izvijestio novinare da je o tome u decembru prošle godine razgovarao u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice, koji je izrazio svoje "čuđenje" jer nije "očekivao ovako ponašanje premijera RS-a g. Dodika prema Katoličkoj crkvi", nakon što se s njim prošle godine dva puta susreo - u Vatikanu i u Sarajevu.

Biskup je kazao kako je "očito da se primjenjuje 'zakon jačega', na koji ne možemo pristati. Tim istim 'zakonom jačega' već nam je zapriječen povrat nekih drugih oduzetih, a za nas značajnih objekata. Opravdano se bojim da će se ovaj 'zakon jačega' primjenjivati i u drugim slučajevima naše nepokretne imovine koja će biti predmet naturalne restitucije“, kazao je biskup te dodao kako su mu "premijer Dodik i drugi predstavnici entitetskih i gradskih vlasti obećavali da se planira gradnja nove bolnice, gdje će biti smješten Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a Katoličkoj crkvi vraćene zgrade velezaslužnog samostana 'Marija Zvijezda'. Zato smo sugerirali da se novac upotrijebi za ostvarenje tih planova, a ne na smetnju odnosima Države i Crkve". Kardinal Puljić istaknuo je kako je "vrlo pogođen ovom najnovijom nepravdom koja se čini Katoličkoj crkvi u njegovoj rodnoj župi i biskupiji" i dodao "ako nema pravde, nema ni trajanja", pa "ni država koja se izgrađuje na nepravdi neće vječno trajati".

"Katolička Crkva uvijek pomagala socijalne, odgojne i obrazovne ustanove, ali ne i nepravdu koja se čini onima koji nešto dobro ostvare, kao što je to slučaj s imovinom Crkve ili vjerskih zajednica", kazao je kardinak Puljić te poručio da će "i dalje tražiti ne privilegije nego jednaka prava za sve jer je to u Bosni i Hercegovini nužno potrebno".

Dopredsjednik RS-a Davor Čordaš kazao je da je "u ovom slučaju riječ o klasičnoj prijevari i nakani nevraćanja nacionalizirane crkvene imovine" dodavši kako "nepravda ne može nikome donijeti dobro. Ne ćemo niti smijemo šutjeti", poručio je on.