Svjetski dan hepatitisa 28. jula
1

Besplatno testiranje na hepatitis u Sarajevu, Tuzli i RS

FENA
Roche donacijom brzih screening testova na virusni hepatitis B i C, svim pacijentima u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i u Republici Srpskoj omogućeno je rano dijagnosticiranje virusnih hepatitisa B i C na nivou njihovih ambulanata porodične medicine.

Povodom 28. jula, Svjetskog dana hepatitisa, farmaceutska kompanija Roche d.o.o. - Roche Ltd. podsjeća da svi građani Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, kao i Republike Srpske mogu obaviti brzo besplatno anonimno testiranje na virusni hepatitis B i C u ambulantama porodične medicine, saopćeno je iz ove farmaceutske kompanije.

Želeći doprinijeti poboljšanju zdravstvene zaštite u BiH Roche je u sklopu Projekta ranog skrininga i dijagnosticiranja virusnih hepatitisa donirao brze testove za rano otkrivanje virusnih hepatitisa. Projekt se implementira u saradnji s JZU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona, te Udruženjem gastroenterologa i hepatologa Republike Srpske.

Danas je svaki 12. čovjek na planeti zaražen jednim od virusa hepatitisa B ili C, ili oko 500 miliona ljudi. Smatra se da je oko 170 miliona osoba zaraženo hepatitisom C virusa, a oko 350 miliona hepatitisom B virusa. Ono što je zabrinjavajuće jeste da većina oboljelih nisu svjesni svoje bolesti. Razlog tome je činjenica da akutni hepatitis C nema simptoma ili su nespecifični, te infekcija često ostaje neotkrivena. Usljed toga veliki broj ljudi uopće ne zna da je bolesno sve dok se 10 do 20 godina od infekcije, pri rutinskim laboratorijskim pregledima, bolest ne otkrije. Čak kod 80 procenata bolesnika razvije se hronični hepatitis C i ozbiljna bolest jetre koja za posljedicu ima nastanak ciroze i karcinoma jetre. Zbog infekcije HBV HCV virusom porasla je incidenca karcinoma jetre (peti najčešći karcinom u svijetu). Ovu bolest nazivaju "tihi ubica".

Od hepatitisa B godišnje umre više od milion ljudi, dok je učestalost pojave infekcije virusom hepatitisa C četiri puta češća od HIV-a. Sve ovo ukazuje da je riječ o rastućem globalnom zdravstvenom problemu, na koji ljekari, udruženja oboljelih i pokrovitelji širom svijeta nastoje ukazati.

U posljednje vrijeme epidemiološki podaci pokazuju da je u cijeloj BiH porastao broj inficiranih virusnim hepatitisima.

The World Hepatitis Alliance je prvi Svjetski dan hepatitisa obilježila 2008. godine nakon čega je uslijedilo na hiljade događaja širom svijeta radi podizanja svijesti o hroničnim hepatitisima, generirajući na taj način veliki interes javnosti i medija. Alijansa je također dobila i potpore vlada diljem svijeta, visoko profiliranih nevladinih organizacija i nadnacionalnih tijela kao što su Ljekari bez granica.

Nakon skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u maju 2010. godine odlučeno je da se Svjetski dan hepatitisa obilježava 28. jula.