BiH
136

Besplatni smještaj za roditelje djece koja boluju od raka u Sarajevu

FENA
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović i predsjednica Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ Lejla Kamerić potpisali su ugovor o davanju stana na privremeno korištenje bez naknade ovom udruženju.

"S obzirom na to da još nije počela izgradnja roditeljske kuće nama treba ovo privremeno rješenje", kazala je Kamerić novinarima nakon potpisivanja Ugovora.

Čović je podsjetio da je u sazivu gradske vlasti s gradonačelnicom Semihom Borovac na čelu, Grad Sarajevo kupio i dodijelio stan na privremeno korištenje Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", a na sjednici Gradskog vijeća 26. juna ove godine jednoglasno je usvojena Odluka o ponovnom davanju stana na privremeno korištenje bez naknade Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

"Gradsko vijeće ponovno je dodijelilo stan Udruženju da bi roditelji iz čitave BiH, čija djeca moraju biti liječena, imali smještaj", kazao je Čović uz nadu da će izgradnja prostora za smještaj roditelja u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ići planiranom dinamikom.

Danas potpisanim ugovorom će roditeljima iz gradova širom FBiH, a čija su djeca na liječenju od malignih oboljenja u Sarajevu, biti omogućeno da i u narednih pet godina koriste trosoban stan.

"Stan je veličine oko 74 kvadrata, ima dvije sobe za spavanje a potrebe su daleko veće i naša roditeljska kuća koju ćemo izgraditi trebala bi da zadovolji te potrebe", kazala je Kamerić.

U stanu u prosjeku boravi sedam do osam roditelja, a problem nastaje kada i dijete treba biti smješteno, potom, kada su tu i samohrani očevi s djecom.

"Kao ljekar i porodični čovjek razumijem potrebe djece, ali i roditelja djece. To su one potrebe koje su mimo liječenja, a svi roditelji u tim trenucima su osjetljivi", kazala je doc.dr. Meliha Sakić s Hematološkog odjeljenja. Ona je pohvalila Udruženje jer su jedini koji su imali tu ideju, da potraže stan, a zahvalila i gradonačelnicima Borovac i Komšiću koji su imali sluha da ih podrže, "tako da bar s te strane roditelji finansijski nisu ugroženi, ne moraju plaćati smještaj".

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" je osnovano u aprilu 2003.godine, a od oktobra iste godine je i članica ICCCPO-a svjetske konfederacije roditelja djece oboljele od raka.

Na Hematološkom odjeljenju u Sarajevu se u prosjeku, godišnje liječi od 40 do 55 mališana iz svih krajeva BiH, a liječenje je težak i mukotrpan proces. Dokazano je da prisustvo porodice i porodične atmosfere poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i pospješuje proces primanja terapija, te samim tim utiče i na mogućnost njegovog izlječenja.

Stoga je Udruženje odlučilo da krene u realizaciju projekta izgradnje roditeljske kuće koji će omogućiti kontinuiran boravak porodice uz bolesne mališane. Ovako značajan projekt može se realizirati uz podršku donatora.