BiH
0

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi za zavidovićke Rome

FENA
(Foto: Klix.ba)
Kao aktivnost projekta "Prevencija i rano otkrivanje HIV infekcija i karakterističnih oboljenja u romskim zajednicama na teritoriji općine Zavidovići" u JU "Dom zdravlja s poliklinikom" Zavidovići organiziraju se besplatni preventivni zdravstveni pregledi za romsko stanovništvo.

Partner projekta JU "Dom zdravlja s poliklinikom" Zavidovići u sklopu besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda za ovu katergoriju građana osigurao je kompletan internistički pregled s antropometrijskim mjerenjima i mjerenjem krvnog pritiska, laboratorijske nalaze, EKG, spirometriju, a za žensku romsku populaciju organiziraju se u zavisnosti od uzrasta ginekološki pregledi, saopćeno je iz UG "Romi bez granica" Zavidovići.

Prema potrebama određeni broj pripadnika romske populacije bit će upućen u sklopu ovog projektnog prijedloga i na dodatne specijalističke preglede.

Projekt i aktivnosti su podržane od Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDPBiH) u okviru programa "Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u BiH" koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM).