KCUS
0

Besplatni pregledi mladeža i ostalih promjena na koži

FENA
Na Klinici za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo danas je počela akcija besplatnih pregleda mladeža i ostalih promjena na koži kod osoba starijih od 18 godina, a cilj je prevencija i rana detekcija karcinoma kože.

Pregled obuhvata dermatoskopiju što je kompjuterska analiza pigmentnih promjena na koži (mladeža) i prevencija malignog melanoma.

Šef Klinike doc. dr. Faruk Alendar u izjavi za Fenu upozorava da je maligni melanom najmalignija vrsta tumora, a najčešće nastaje nekontroliranim i dugotrajnim izlaganjem ultravioletnim zrakama iz Sunčevog spektra ili iz solarija. Stoga savjetuje da se, u slučaju bilo kakve promjene mladeža, potraži savjet ljekara.

Naglašava da je maligni melanom izlječiv ako se otkrije na vrijeme i hirurški odstrani. Promjenama na koži najviše su sklone osobe starije životne dobi i osobe koje su zbog prirode posla prinuđene duže da borave na suncu.

Na Klinici za kožne i venerične bolesti KCUS-a dermatoskopija se primjenjuje od 2006. godine, a zahvaljujući toj metodi maligne melanome moguće je na vrijeme otkriti.

Akcija zvaničnog naziva "Dani otvorenih vrata Dermatovenerološke klinike KCUS-a" provodit će se do 13. maja, a zainteresirani se mogu javiti od 8 do 14 sati bez uputnice. Prošle godine, u mjesec dana trajanja te akcije, urađeno je oko 1.000 dermatoskopija.

Akcija takve vrste provodi se u okviru kampanje "Euromelanoma 2011." koja se ove godine održava pod motom "Save our skin" (Spasite našu kožu).

Akcija se kod nas realizira treću godinu zaredom, a ove godine pokrovitelj je Evropsko Udruženje "Euromelanoma". To udruženje okuplja 33 države Evrope, a Bosna i Hercegovina je od ove godine postala članica tog udruženja.