BiH
0

Besplatni pregledi kože u 30 zdravstvenih ustanova

SRNA
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen pozvao je građane da tokom kampanje "Euromelanoma", od 22. do 26. aprila, obave besplatne preglede kože u 30 zdravstvenih institucija širom BiH, radi prevencije i ranog otkrivanja maligne bolesti - melanoma.

Sorensen, koji drugu godinu zaredom podržava ovu kampanju, pozdravio je danas u Sarajevu održavanje zdravstvene kampanje koja se prvi put zajednički organizuje u cijeloj BiH.

"Drago mi je da je to tako, posebno ako znamo da danas 54.000 Evropljana boluje od ove bolesti. Sretan sam da su se dermatolozi iz cijele zemlje uključili u ovu akciju i pozivam građane da iskoriste priliku i posjete dermatologe", rekao je Sorensen novinarima u Sarajevu.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović naveo je da je 2010. godine, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske, učestalost melanoma na 100.000 stanovnika iznosila 25 muškaraca i 22 žene, a da su u prošloj godini evidentirana 44 novooboljela lica.

Latinović je rekao da su ograničeni skrining pregledi 1.320 učenika od 15 do 19 godina otkrili jedan melanom, 17 displastičnih i dva gigantna nevusa, te da je na osnovu rezultata izvršeno 19 preventivnih operacija.

"Svjesno visokog procenta mortaliteta od malignih bolesti, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske je izradilo, a Narodna skupština Srpske 2002. godine usvojila program politika i strategija razvoja zdravstvene zaštite, u okviru koje je definisana strategija prevencije i kontrole nezaraznih bolesti čiji je cilj smanjiti smrtnost od malignih bolesti", naglasio je Latinović.

On je istakao da se program prevencije i kontrole nezaraznih bolesti od 2004. godine provodi u 54 doma zdravlja u Republici Srpskoj.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite podržava Udruženje dermatologa Republike Srpske u provođenju akcije besplatnih pregleda kože od 22. do 26. aprila kod 37 dermatovenerologa zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Latinović.

Posebno je naglasio da Ministarstvo želi podstaći i podržati Udruženje dermatovenerologa da u saradnji sa Komorom doktora medicine Republike Srpske organizuje sertifikovana predavanja za doktore, posebno porodične medicine, kako bi se pojačala pažnja prema malignim tumorima kože, njihovoj prevenciji, ranom otkrivanju i uspješnom liječenju.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je stopa oboljenja kože u Federaciji BiH 22 oboljela na 100.000 stanovnika, te da je od svih umrlih, jedan posto umrlo od karcinoma kože.

"Ako se ovi karcinomi na vrijeme dijagnostifikuju i na vrijeme liječe, oni su izlječivi. Posebno je značajno što se ova kampanja organizuje u cijeloj BiH u različitim zdravstvenim ustanovama i na javnim mjestima", kazala je Bera.

Doktor Faris Gavrankapetanović naveo je da je jedan od najvećih faktora nastanka raka kože ultraljubičasto zračenje, te da su istraživanja dokazala da je pojava raka usko vezana sa opekotinama od sunca dobijenim još u djetinjstvu.

On je dodao da će, zbog toga, doktori, osim besplatnih pregleda, održati edukativna predavanja u školama o štetnosti UV-zračenja.