Ramazanska akcija
0

Besplatni iftari za građane svih vjera i nacionalnosti

Piše: N. Jamaković
Zilka Šeta
Zilka Šeta
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenuo je akciju osiguranja iftara za sve socijalno ugrožene građane BiH. Realizator će biti Udruženje Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo, a podršku će dati i Općina Stari Grad.

Iz Narodne kuhinje su apelirali na građane da prilozima doprinesu tome da nijedan čovjek u BiH, bez obzira na vjeru i naciju, ne bi bio gladan i ostao bez večere tokom ramazana.

Upravnica kuhinje Zilka Šeta, poznata kao tetka Zilka, je za naš portal istakla kako je već osigurano 1.000 iftara za ljude u mjestima izvan gradske zone, na Ilidži, u Ilijašu, Hadžićima i Hrasnici. Također, dodala je kako je samo u općini Stari Grad osigurano 500 iftara, dok će dosta paketa biti podijeljeno socijalno ugroženom stanovništvu u Banjoj Luci, Zenici, Višegradu, Goraždu, Mostaru, Tuzli...

Jedan paket će sadržavati 25 kg brašna i 19 kg drugih namirnica, poput kafe, šećera, ulja, riže, germe...

"Naši korisnici vam mogu potvrditi da smo im u ove dane pred ramazan podijelili po 3-4 kg mesa, te nešto voća i povrća. Izuzetno je lijepo što će iftare moći dobiti i oni koji ne poste, odnosno i ljudi druge vjere", kazala je Šeta za Sarajevo-x.com.

Narodnu kuhinju jučer su posjetili reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić s ljudima iz svog kabineta, te predstavnici Općine Stari Grad, a IZ je tom prilikom kuhinji donirala 5.000 KM.

Šeta ističe da kuhinja ima podršku kako građana tako i Vlade Kantona Sarajevo, te Islamske zajednice, pa su čak i u mogućnosti dati obroke sve većem broju korisnika. Ilustracije radi, kuhinja dnevno osigura 1.200 obroka.

Transakcijski račun za uplatu priloga Narodnoj kuhinji "Stari Grad" Sarajevo kod Vakufske banke je: 1602000024054956.

Dodatne informacije zainteresirani mogu dobiti na broj telefona: 00387 33 237 189 ili u Narodnoj kuhinji "Stari Grad" Sarajevo, ul. Halači 6, Sarajevo.