Sarajevo
0

Besplatni dokumenti školarcima rođenim u Centru

FENA
Općina Centar Sarajevo
Općina Centar Sarajevo
Maturanti i učenici koji završavaju osnovnu školu a upisani su u matičnu knjigu rođenih u sarajevskoj općini Centar, i ovog će puta kao ranijih godina uoči završetka školske godine u svojim školama, kod razrednih starješina, moći dobiti rodne listove i Uvjerenja o državljanstvu, saopćeno je danas iz Općine Centar.

Ta akcija dostavljanja školama uvjerenja iz knjige rođenih i knjige državljana dio je stalnih nastojanja općinske Službe za opću upravu da unaprijedi usluge koje pruža građanima.

Akcija je proširena na sve škole na području Kantona Sarajevo, kako bi djeca blagovremeno dobila ove dokumente potrebne radi upisa u srednje škole i na fakultete, za vađenje lične karte i pasoša, kao i zbog odlaska na ekskurzije.

Kako je izjavila Jasna Beba, pomoćnica općinskog načelnika za opću upravu, cilj akcije je da se roditelji i djeca ne izlažu gužvama, gubitku dragocjenog vremena i troškovima prijevoza.

"Na osnovu spiskova koje smo dobili u saradnji s osnovnim i srednjim školama, rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu će se dostavljati školama, gdje ih učenici mogu preuzeti kod razrednih starješina.

U toku redovnog školovanja izdavanje izvoda iz matičnih knjiga rođenih i Uvjerenja o državljanstvu oslobođeno je plaćanja takse.

Od 72 osnovne škole, do danas su spiskove dostavile 42, a od 50 srednjih, 18 je dostavilo spiskove", kazala je Beba.