BiH
0

Besplatna testiranja na HIV/AIDS u Banjoj Luci

FENA
Udruženje građana "Akcija protiv side“, u saradnji s Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, organiziralo je Evropsku sedmicu HIV testiranja u Banjoj Luci, u okviru koje zainteresirani mogu da se testiraju na HIV/AIDS.

Ova besplatna i povjerljiva savjetovanja i testiranja mogu se obaviti i danas, u prostorijama spomenutog udruženja (Ulica Sime Matavulja 7), u vremenu od 13 do 17 sati.

Također, i Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Banja Luka do 6. decembra bit će otvoreno 12 sati dnevno, od 8.00 do 20 sati, za besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo, u RS je dosad je registrirano 87 osoba sa virusom HIV-a/AIDS-a, a od tog broja u 2013. godini je registrovano devet novih slučajeva.

Kako navode iz Udruženja građana "Akcija protiv side“, Evropska sedmica HIV testiranja u Banjoj Luci započela je 22. novembra besplatnim testiranjem na HIV i hepatitis C, dijeljenjem edukativnih materijala i brošura.

Realizirana su i terenska testiranja, i to među studentskom populacijom, jer, kako ističu, time su željeli uslugu HIV testiranja da učine dostupnijom mladim ljudima.

Tema ovogodišnje sedmice HIV testiranja je "Pričaj HIV. Testiraj HIV", a organizira se u svrhu podrške dijaloga među relevantnim partnerima, kako bi usluga HIV testiranja bila dostupnija.

Svjetski dana borbe protiv HIV/AIDS-a je 1. decembar.