BiH
2

Besplatna škola fudbala za djecu demobilisanih boraca

Klix.ba
Uz finansijsku podršku Općine Centar realizovan je tokom protekle godine projekt "Dječija škola fudbala" koju je organizovalo Udruženje sporta i zdravog života "Haveri".

Za ovaj projekt Općina Centar je odobrila 2.500 KM.

"Ovu školu fudbala je besplatno pohađao 51 dječak. Najviše je bilo prijavljene djece, uglavnom iz boračkih porodica sa područja Mjesne zajednice 'Hrastovi-Mrkovići', a bilo ih je i iz drugih dijelova općine Centar. Djeca uzrasta od sedam do 16 godina su u periodu od maja do novembra prošle godine svakog vikenda trenirala na sportskim terenima na atletskom poligonu pored stadiona Koševo. Imali smo zakupljene termine u trajanju 90 minuta, a predstavnici Atletskog centra sa Koševa znali su nam izaći u susret i produžiti nam termin za još jedan sat, na čemu smo im zahvalni", kazao je Fikret Kapo.

On je zajedno sa bratom Amelom, studentom sarajevskog Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, volonterski radio sa djecom. Kapo je dodao da su ih tokom trajanja škole fudbala posjetili Amel Mekić, priznati bh. sportista i Adis Mulahasanović, koji je kao licencirani nogometni sudija djecu učio osnovama fair play igre te pravilima nogometa.

Polaznici "Dječije škole fudbala" su učestvovali i na "Sportskim igrama mladih" (u kategorijama: mali fudbal, odbojka na pijesku i stoni tenis), kao i projektu o osnovama planinarenja i orijentacije u prostoru, kojeg je realizovao Savjet Mjesne zajednice "Hrastovi-Mrkovići". Ukoliko budu odobrena potrebna finansijska sredstva iz općinskog budžeta tokom ove godine, planiran je nastavak besplatne škole fudbala.

Stanovnici područja MZ "Hrastovi-Mrkovići" su također prepoznali važnost ovog projekta koji ima za cilj promovisanje zdravog načina razvijanja duha i tijela kroz bavljenje sportom. Na javnoj raspravi o nacrtima Budžeta Općine Centar za 2015. godinu i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2015. godinu, koja je održana u novembru prošle godine, građani su tražili nastavak finansijske podrške Općine Centar za realizaciju ovog projekta, saopćeno je iz Općine Centar.