BiH
401

Besplatna pravna pomoć demonstrantima u Sarajevu

Piše: J. H.
Hiljade demonstranata ispred zgrade Parlamenta BiH (Foto: Klix.ba)
Hiljade demonstranata ispred zgrade Parlamenta BiH (Foto: Klix.ba)
Advokat Nedžla Šehić početkom demonstracija u Sarajevu ponudila je besplatnu pravnu pomoć demonstrantima.

Građani BiH već šesti dan protestuju širom zemlje. Sve je počelo u srijedu u 13:00 sati kad se ispred Parlamenta BiH okupilo nekoliko desetaka građana koji su taj dan od članova Vijeća ministara BiH tražili da usvoje Prijedlog zakona o matičnom broju i upute ga u parlamentarnu proceduru.

Međutim, to se nije desilo. Sutradan, dok je trajala sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, demonstranti, njih blizu 500, odlučili su blokirati sve ulaze u zgradu i izlaze iz zgrade u kojoj se tada nalazilo više od 1.500 osoba, među kojima je bilo i nekoliko stotina stranaca.

U ranim jutarnjim satima policija je uspjela deblokirati ulaze te su zastupnici, ministri, službenici, strani državljani i ostali uspjeli izaći iz zgrade.

Te iste noći sarajevska policija privela ne nekoliko osoba koje su, nakon saslušanja, puštene kući. Advokatica Šehić kaže da još uvijek niko od demonstranata nije tražio besplatnu pravnu pomoć.

"Ja sam svjedok da se ljudska prava u ovoj državi ne poštuju, da se sve moguće konvencije krše i da ova država ne pruža nikakvu pravnu ili bilo kakvu drugu sigurnost svojim građanima. Kao advokat ja imam posla i ovo je bila moja građanska obaveza, da ovu državu prisilimo da napokon počne funkcionisati", kaže Šehić za Klix.ba.

Naša sagovornica kaže da je kao građanka bila ispred zgrade Parlamenta BiH i da nije vidjela nikakvo veće kršenje zakona.

"Ne vidim ništa što se dešava, a da je nezakonito. Bitno je da je ovo mirno izražavanje građanskog bunta, a da li su sve procedure ispoštovane ne znam", dodaje Šehić te poručuje da je spremna svu svoju ljudsku, građansku i profesionalnu pomoć dati demonstrantima.

"Na kraju krajeva i ja sam jedna od njih", kaže na kraju Nedžla Šehić.