BiH
41

Besplatan prijevoz i predstava za osnovce u BKC-u

Piše: Er. M.
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pokreće projekt u kojem će učenici prvog razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, kojim će biti osiguran besplatan prijevoz, imati priliku besplatno pogledati predstavu u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Na prijedlog ministra kulture i sporta Samera Rešidata pokrenut je projekt "Moja prva predstava“ u kojem će svim učenicima prvog razreda biti omogućeno besplatno gledanje predstave "Imamo učiteljicu za čistu peticu".

Predstava je prilagođena učenicima, a cilj samog projekta je da se djeca prije svega upoznaju sa pozorištem, a tom prilikom i da se zabave.

Režiju potpisuju i u predstavi glume mladi neafirmisani glumci kojim će Ministarstvo kulture i sporta KS pomoći da održe više predstava i predstave se najmlađoj publici.

Rešidat je kazao da je njegov dugoročni cilj pomaganje mladim kulturnim radnicima kojima će Ministarstvo na sve načine pokušati pomoći u afirmisanju.

Većini učenika ovo će biti prva predstava kojom se Ministarstvo trudi približiti pozorište i ostale kulturne institucije djeci uz nadu da će ova praksa biti nastavljena i u budućnosti.

"Treba krenuti od temelja ako želimo mijenjati naše društvo nabolje, a temelji su svakako obrazovanje naše djece, što je najveća i najvažnija investicija, u što svi moramo ulagati. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji će se provoditi u cilju da djeci približimo kulturne programe grada, da pomognemo kulturnim radnicima našeg grada, posebno mladim, nezaposlenim glumcima koji tek trebaju da se afirmišu i da mijenjamo odnos prema kulturi, za koji se nadamo da će vremenom biti samo bolji", rekao je Rešidat.