BiH
0

Bešlić se obratio na prvom Sajmu općina i gradova BiH

FENA
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ujedno i predsjednik Saveza općina i gradova Federacije BiH, obratio se danas na Prvom sajmu općina i gradova BiH u Gradačcu, na kojemu sudjeluju brojni načelnici i gradonačelnici kao i diplomatski predstavnici u BiH.

Tom prigodom Bešlić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se predstavnici međunarodne zajednice u BiH, diplomatskog kora i kolege načelnici i gradonačelnici okupili u Gradačcu u velikom broju, što govori i o važnosti pitanja daljnjeg razvoja lokalne samouprave u BiH.

"S nama su i predstavnici razvijenih zapadnih zemalja, a upravo njihova stečena iskustva govore kako je sustav u jednoj državi učinkovitiji ako se odgovornosti prenesu na nižu razinu odlučivanja, odnosno ako država nije uključena u lokalne procese odlučivanja", kazao je Bešlić te istaknuo kako se danas vjerojatno svi u BiH slažu položaj gradova i općina nije zadovoljavajući.

Bešlić je posebice istaknuo činjenicu da su općinama i gradovima s razine Federacija i županija pojedine nadležnosti dodjeljivane i da ih za to nitko nije konzultirao niti pitao što oni misle o tome, a "kamoli" da su im osigurani izvori sredstava za te obveze koje trebaju financirati.

Stoga je naglasio važnost Prvog sajma općina i gradova u BiH, kazavši da je to još jedna prigoda da svi načelnici i gradonačelnici i Savez općina i gradova jasno ukažu na spomenute probleme i pokušaju ponuditi i pronaći konkretna rješenje.

On je istaknuo da je BiH potrebna racionalizacija države, pa tako i racionalizacija uprave, ali potrebno je dogovoriti jasna i konkretna načela jer su razlike među općinama i gradovima evidentne od ustroja, nadležnosti do gospodarske moći.

"Ako ne napravimo kvalitetno novi ustav zemlje i u njega ne ugradimo sve ono bitno sa svih stajališta svih naroda i građana ove zemlje i ustav koji će uvažavati ovo o čemu sam govorio, BiH će ostati trajno nestabilna", kazao je gradonačelnik Bešlić, dodavši da je optimist i kako se nada da će i poruke odaslane sa skupa u Gradačcu biti poticaj za pozitivne pomake u BiH.