Mostar
0

Bešlić i Cipra položili vijence na židovskom groblju

FENA
U povodu Međunarodnog dana holokausta gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednica Židovske općine Mostar Erna Danon-Cipra položili su vijenac i zapalili svijeće na Židovskom groblju "Sutina" u Mostaru.

Tom prigodom predsjednica Danon-Cipra kazala je da se holokaust nikome ne smije ponoviti te kako su Židovi doživjeli genocid samo zato što su drugačiji.

"Ovo je opomena za cijeli svijet da se ovakve stvari ne smiju događati i da moramo misliti na svijetliju budućnost", kazala je Danon-Cipra.

Gradonačelnik Bešlić je kazao kako je potrebno podsjetiti cijeli svijet na ljude koji su nevini stradali, te im odati počast.

"Svima želimo poslati jasnu poruku kako iz prošlosti moramo izvući pouku da se ovakvo što nikada ne ponovi i nikome više ne dogodi", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Inače, holokaust je iza sebe ostavio trajne posljedice. Računa se da je u njemu ubijeno oko 6 milijuna Židova. Nakon njega dmografska slika u Europi znatno se promijenila, pogotovo u istočnoj i srednjoj Europi, gdje su židovske zajednice prestale postojati.