Svi gase požar
35

Besana noć za mještane Glogošnice, vatra se približila kućama

Piše: A. Dž.
Požar u Jablanici (Foto: Naid Keskin)
Požar u Jablanici (Foto: Naid Keskin)
Vatrogasci, mještani i dobrovoljci s područja općine Jablanica noćas su probdjeli pokušavajući odbiti vatrenu stihiju od kuća u selu Glogošnica.

Situacija u selu podno planine Prenj i dalje je kritična. Vatra se sinoć približila na 100 metara od kuća, angažovane su sve raspoložive snage, koje čine što je u njihovoj moći da zaustave vatru koja čisti sve pred sobom.

"Situacija je i dalje veoma teška. Vatrogascima su se pridružili mještani i non-stop su na terenu pokušavajući odbiti vatru od kuća. Danas ponovo očekujemo helikopter Oružanih snaga BiH, koji je angažovan već nekoliko dana", kazali su nam u Operativnom centru Civilne zaštite Općine Jablanica.

Promjena nabolje nema ni u Konjicu. Prema riječima načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Huseina Hodžića, svi požari su još uvijek aktivni.

"Svi smo se mobilisali. Veliku pomoć nam pružaju radnici Šumarstva Prenj i Kantonalna uprava Civilne zaštite, koja nas snabdijeva opremom. Stanje trenutno nije alarmantno i požar ne prijeti naseljima. Međutim, ukoliko danas bude vjetra, mogao bi rasplamsati vatru", kazao je Hodžić za Klix.ba.

Iako je Federalna uprava Civilne zaštite jučer uputila apel svim kantonalnim upravama civilne zaštite da se na širi lokalitet Konjica upute sva raspoloživa vozila (cisterne), kako bi se uključili u savladavanje vatrene stihije, Hodžić kaže da je odziv slab.

"Došlo nam je samo jedno vozilo iz Sarajeva", ističe Hodžić.

Situacija na požarištu na području Mostara se nije bitnije promijenila. Trenutno nema ugroženog stanovništva i stambenih objekata. Površina požarišta je oko 23 km kvadratna, a riječ je o području crnogorične šume i šume munike. Požar je teško gasiti, jer je teren miniran i nepristupačan.