BiH
0

Berko Zečević se žalio na tretman Tužilaštva u Haagu

SRNA
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Sudsko vijeće Haškog tribunala pokrenulo je postupak protiv vještaka Berka Zečevića za nepoštovanje suda, jer smatra neopravdanim njegove razloge da se ne odazove pozivu za svjedočenje u postupku protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, objavljeno je danas u ovom sudu.

Tribunal je 4. februara izdao nalog, umjesto optužnice, protiv Zečevića i nalog za njegovo hapšenje, a ovi dokumenti su do juče imali oznaku povjerljivosti.

 Sudsko vijeće je 20. januara  izdalo "subpoenu" - obavezujući nalog za Zečevićevo svjedočenje i on je trebalo da se pojavi na klupi za svjedoke 2. februara. Od vlasti BiH  bilo je zatraženo da obavezujući nalog predaju svjedoku, da preduzmu sve mjere da se on pojavi pred Vijećem, te da dostave pisani izvještaj o izvršenju naloga. 

Vlasti BiH su 28. januara poslale potvrdu da je subpoena predata, kao i pisanu izjavu Zečevića i medicinsku dokumentaciju. Zečević u izjavi navodi da ne želi da se pojavi pred sudom i da je to jasno predočio Tužilaštvu u protekle tri godine. 

Berko Zečević je obrazložio da je "već pet puta bio u Hagu i svjedočio na četiri suđenja, da je njegova saradnja sa Tribunalom bila na štetu njegove karijere, da ga Tužilaštvo nije valjano tretiralo tokom saradnje s Tribunalom i da je prošle godine imao operaciju na kičmi, zbog koje ima bolove ukoliko predugo sjedi". 

Vijeće je, kako se navodi, o ovom pitanju raspravljalo sa stranama u postupku 1. februara i svjedoka je kasnije kontaktirala Služba za žrtve i svjedoke, da bi Zečević ponovio da ne želi da svjedoči. Na novoj raspravi dva dana kasnije, Tužilaštvo je zahtijevalo da se izda nalog za hapšenje. 

Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički vještak. Prije rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.
On je u Hagu, kao ekspert Tužilaštva, svjedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću i generalima Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću i, kao svjedok o činjenicama, na suđenju Momčilu Krajišniku. 

Zečevića je u petak, 11. februara, u njegovom stanu u Sarajevu uhapsila Sudska policija Suda BiH, po nalogu Haškog tribunala. Sud BiH je Zečeviću odredio pritvor do izručenja Tribunalu.