Povučena optužnica
0

Berko Zečević će svjedočiti protiv Karadžića

Sarajevo-x.com
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević, vještak balističke struke, na sjednici pred Tribunalom u Haagu kazao je da je spreman da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, javlja Birn-Justice Report.

Zečević je na sjednici na kojoj se trebao izjasniti o krivnji zbog nepoštivanja Suda rekao da nikada nije odbio svjedočiti pred Haškim tribunalom već da su njegova protivljenja bila usmjerena na dužinu trajanja saslušanja.

"Ako svjedočim tri ili četiri sata dnevno treba mi još toliko pasivnog rada što ugrožava moj život. Moji zahjevi prema Tužilaštvu odnosili su se na to da se vodi računa o mom zdrstvenom stanju. Zahtjevi da pokušam da vratim svoj integritet i slobodu pogrešno su protumačeni“ , rekao je Zečević koji će svjedočiti na suđenju Radovanu Karadžiću u utorak, 22. februara.

Zečević je na pitanje sudije O-Gon Kwona da li je sposoban svjedočiti samo tri sata, rekao da će svjedočiti "onoliko koliko Sud smatra da je potrebno“.

"Mi smo voljni da izađemo u susret vašem zdrastvenom stanju koliko to bude moguće, ali nije na vama da određujete uslove vašeg svjedočenja“, rekao je sudac Kwon.

Sudija Kwon je na ovoj sjednici istakao da će, obzirom da je Zečević pristao da svjedoči, njegov status optuženika uskoro biti promijenjen u status svjedoka.

Tužilaštvo se nije protivilo povlačenju optužbe protiv Zečevića, ali po završeku njegovog svjedočenja. Odbrana je najavila i da će Sudu uputiti zahtjev o prijevremenom puštanju Zečevića iz privora.

Berko Zečević je 17. februara izručen Haaškom tribunalu nakon što je uhapšen šest dana ranije jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

Proteklih godina, profesor Zečević, ekspert balističke struke, više puta je radio vještačenja u postupcima pred Haškim tribunalom i Sudom BiH.

Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), trenutno se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Na teret mu se, između ostalog, stavlja i kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva.