BiH
97

Beridan o pokušaju državnog udara: Turska se nalazi na razmeđu svjetskih politika

Piše: Er. M.
Izet Beridan
Izet Beridan
Nakon pokušaja izvođenja državnog udara u Turskoj redovni profesor na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Izet Beridan ocijenio je za Klix.ba kako je pokušaj uplitanja dijela vojske u političke procese u zemlji rezultat prilika u kojima se Turska nalazi zadnjih četiri ili pet godina.

Beridan je kazao kako su zadnjih pet ili šest godina bile jako teške za Tursku s obzirom na to da se ova zemlja nalazi na razmeđu svjetskih politika odnosno Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Razlog tome je rat u susjednoj Siriji i formiranje terorističke organizacije IDIL.

"Turska ima veliki problema i sa kurdskom manjinom kojoj se u dobroj mjeri još uvijek krše ljudska prava, a tu je svakako i 2,5 ili 3 miliona izbjeglica. Važno je napomenuti da se ova zemlja nalazi na granici sa Sirijom u kojoj se ratuje, ali i Irakom u kojem se vodi građanski i rat protiv IDIL-a. Ta situacija se morala odraziti na unutrašnje prilike u Turskoj i ovaj pokušaj vojnog udara proizvod je prilika u kojima se Turska nalazi zadnjih četiri ili pet godina", rekao je Beridan.

Legitimno izabrane vlasti na čelu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom okrivile su Fethullaha Gulena za umiješanost u pokušaj državnog udara. Beridan je stava kako je jako teško u ovom trenutku ocijeniti ko stoji iza pokušaja državnog udara.

"Mogli bismo nagađati kako se iza pokušaja vojnog udara nalazi turska politička emigracija unutar SAD. Postoje analitičari i koji tvrde da su u sve umiješane i strane obavještajne službe međutim sve to se događa u Turskoj. Ko je umiješan u pokušaj vojnog udara i pokušaj svrgavanja same vlasti nisam siguran, ipak su uzroci unutar same Turske", rekao je Beridan.

Beridan je potvrdio kako je definitivno u Turskoj došlo do pokušaja vojnog udara, dodajući da tvrdnje bivšeg premijera Turske Ahmeta Davotoglua da je riječ o pokušaju destabilizacije vojske dođu jedno te isto.

"I u teoriji i u praksi to je pokušaj vojnog udara. Turska je specifična država u njoj je do 1923. bila simbioza vlasti vjerske i svjetovne po tradiciji Osmanskog carstva. Tek 1923. godine tadašnji predsjednik Turske Ataturk učinio je sve da napravi sekularnu vlasti i odvoji vjerske zajednice od državnih struktura", rekao je Beridan.

On je podsjetio i na specifičnosti turske vojske koja je zadužena za čuvanje sekularizma.