Godišnjica smrti Alije Izetbegovića
0

Berberović: "Alija je najzaslužniji za cjelovitu BiH"

FENA
Alija Izetbegović
Alija Izetbegović
U organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" večeras je u Domu Oružanih snaga u Sarajevu održana akademija u povodu obilježavanja sedme godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

Direktor JU Muzej "Alija Izetbegović" Elvis Kondžić je kazao da će "mlađe generacije proučavati djela rahmetli predsjednika i prezentirati ih na pravi način".

Povodom obilježavanja godišnjice smrti Alije Izetbegovića prisutnima se između ostalih obratio akademik Nedžad Ibrišimović, koji je u svom izlaganju govorio o Izetbegovićevoj pisanoj riječi.

Kazao je da je Izetbegović izvanredno pisao, nikada nije upotrebljavao dva puta istu frazu niti dok je pisao ni kada je govorio. Dodao je da je pisao jasno, čisto i logično.

Akademik Ljubomir Berberović također je govorio o liku i djelu rahmetli Izetbegovića, a ponajviše o njegovom doprinosu za stvaranje cjelovite i prosperitetne BiH.

"BiH je i danas cjelovita i najzaslužniji za tu činjenicu je upravo predsjednik Izetbegović, iako ostvarenje njegovog cilja ide sporo", kazao je Berberović.

O liku i djelu Alije Izetbegovića govorio je i prof. Stjepan Gabrijel Meštrović (unuk poznatog Ivana Meštrovića) na Texas A& M University (USA).

U okviru akademije prezentirana je i knjiga "Biografija Alije Izetbegovića" u dvojezičnoj varijanti (bosanski i engleski) i upriličena izložba fotografija koja dosad nije bila postavljena u Sarajevu.

Fond memorijala prezentirao je trilogiju dokumentarnih filmova i zbirku radova učenika srednjih i osnovnih škola. Ovaj fond je od početka svog rada 1998. godine uradio 176 mezarja, 6.500 nišana šehidima i oko 250 nadgrobnih spomenika

Akademiji su prisustvovale kćerke rahmetli Izetbegovića Lejla Akšamija i Sabina Berberović, kao i brojni članovi njegove obitelji, akademici, predstavnici obrazovnih institucija, predstavnici vlasti, visoki dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) koju je utemeljio Alija Izetbegović, brojne ugledne ličnosti i studenti.

Alija Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu 8. augusta 1925. godine, a umro je 19. oktobra 2003. godine, u 78. godini.