BiH
0

Beogradska štampa o Babićevom samoubistvu

FENA
Beogradska štampa u utorak se detaljno bavi samoubojstvom Milana Babića ističući da kako je on bio ključni svjedok u procesu protiv Miloševića i Martića, a, po pisanju beogradskog "Blica" "neizbježno će biti postavljeno pitanje je li Slobodan Milošević i dalje toliko moćan da može raspolagati životima svojih nekada podređenih".

Prenoseći izvatke iz Babićevih svjedočenja, štampa navodi i mišljenja advokata te neimenovanih izvora bliskih haškom tribunalu prema kojima bi jedan od glavnih razloga za samoubistvo mogla biti Babićeva izolovanost u pritvoru u Scheveningenu.

"Večernje novosti" pišu o tome kako je Babić, na suđenju Slobodanu Miloševiću, tokom 12 dana svjedočenja optuživao bivšeg predsjednika Jugoslavije da je 'skraćenu' Jugoslaviju, u kojoj bi živjeli svi Srbi, stvarao tako što je u Hrvatsku slao paravojne jedinice.

List piše i da je "Babić pred Tribunalom u Den Haagu naveo da je Martić u svibnju 1995. blokirao autoput Beograd-Zagreb, koji je trebao biti otvoren na temelju sporazuma s Hrvatskom, i tako isprovocirao vojno-policijsku akciju Bljesak u zapadnoj Slavoniji". Također i da je "Martić, kako bi se osvetio Hrvatima, naredio granatiranje Zagreba, a odgovoran je za maltretiranje hrvatskih zarobljenika koje je njegova policija držala u kninskom zatvoru".

Isti list dodaje i da je Babić "o Jovici Stanišiću rekao kako je kao najamnik Državne sigurnosti Srbije zapovijedao, preko milicije 'krajine', paralelnim strukturama, odnosno dobrovoljačkim jedinicama, da je plaćao obuku Knindžama kapetana Dragana i da je bio odmah iza Slobodana Miloševića", a za Franka Simatovića da je napravio oklopni vlak ojačan metalnim pločama i pijeskom i naoružan protuzrakoplovnim topom, koji su koristile krajinske snage za borbe na pruzi kod Gospića, Gračaca, Drniša i Zadra".

Advokat Toma Fila za "Glas javnosti" kaže kako je sve počelo priznanjem krivice. "Babić je tada na sebe preuzeo i što treba, ali i ono za što nije optuživan, a mislim da se potpuno izgubio poslije nedavnih svjedočenja u korist optužbe protiv Slobodana Miloševića i Milana Martića. I ranije je bio pod bojkotom zatvorenika, ali se poslije toga našao u potpunoj izolaciji i očigledno da to nije mogao izdržiti", smatra Fila.

Prema njegovim riječima, haaški zatvorenici različitih nacionalnosti među sobom imaju dobre odnose, ali se loše gleda na priznavanje krivice i optužbe protiv svojih sunarodnjaka.

"Babić u Sheveningenu nije mogao izbjeći susret s optuženicima s kojima je bio na katu", tvrdi izvor Blica blizak Haškom tribunalu. Taj izvor smatra da je Babić bio izložen pritisku onih koji su ga smatrali najvećim srpskim izdajnikom i protiv kojih je svjedočio.

"Pod tako jakim psihološkim pritiskom, presudio je sam sebi. Svaki pritvorenik ima plahtu u svojoj sobi i svakog se momenta može objesiti. Isto tako, svaka ćelija je pod video nadzorom 24 sata dnevno. To govori da mjere sigurnosti za tako važnog svjedoka nisu bile primijenjene", navodi izvor" Blica".

Babić je, priznajući svoju krivicu, pozvao Hrvate da mu oproste, a Srbe da zaborave na sukobe. U ponedjeljak je trebao nastaviti svjedočenje u predmetu Martić, ističe dio medija.

Izvori "Večernjih novosti" spominju ga i kao ključnog svjedoka protiv Karadžića i Mladića, a elektronički mediji dodaju i da je trebao biti ključnim svjedokom u procesu protiv Stanišića i Simatovića , ali i u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.