BiH
0

Beograd za zajednički tim za hapšenje Mladića

FENA
Službeni Beograd je glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte dao saglasnost za formiranje zajedničkog tima, sastavljenog od haških i domaćih obavještajaca, za lociranje i uhićenje haškog optuženika Ratka Mladića, piše beogradski "Blic" od utorka.

Pozivajući se na izvore Haškog suda, list navodi da će koordinator tima biti Nebojša Vujović, "srpski biznismen s jakim uticajem u Washingtonu" te "čovjek od najvećeg povjerenja" srbijanskog premijera Vojislava Koštunice .Vujović je bio visoki dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova za vrijeme Slobodana Miloševića.

"Politika" od utorka "neslužbeno doznaje" da je u ponedjeljak, u susretima Carle del Ponte s dužnosnicima Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore, bilo riječi i o razlozima zbog kojih haškim istražiocima nije bio omogućen pristup vojnim arhivima.

"S otvaranjem arhiva se odugovlačilo kako se povjerljivi dokumenti koji se odnose na sukobe u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ne bi mogli upotrijebiti protiv SCG u sporu pred Međunarodnim sudom pravde, koji počinje krajem feburara", navodi list.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte najavila je u ponedjeljak u Beogradu da će, ako izostane puna saradnja SCG s Haškim sudom, uključujući i hapšenje Ratka Mladića, zatražiti suspenziju pregovora Srbije i Crne Gore i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.