Vuk Jeremić
0

Beograd spreman da pomogne postizanju kompromisa u BiH

SRNA
Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras da je zvaničnicima u BiH prenio da je Srbije spremna da iskoristi svoju pojačanu snagu u regionu da im pomogne da dođu do kompromisnog i prihvatljivog rješenja, te ponovio podršku Republici Srpskoj (RS).

Jeremić je rekao za TV ''Pink'' da su razgovori sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem i članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem bili konstruktivni i da je izražena spremnost da predstavnici srpske vlasti pomognu u prevazilaženju problema u BiH.

"Srbija je predvodnik svih država zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU i nastavićemo da koristimo taj uticaj uz striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i podršku Republici Srpskoj", dodao je Jeremić.

On je ponovio da je svima postalo jasno da je Srbija, nakon posjete ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, danas najuticajniji regionalni igrač na zapadnom Balkanu.

Komentarišući izjavu Medvedeva da Srbija i Rusija treba da budu dio nove ekonomske i bezbjednosne arhitekture Evrope, Jeremić je rekao da Srbija želi da bude dio tog dijaloga zajedno sa svim državama sjeverne polulopte, ali da to ne znači nikakvo vojno svrstavanje, pošto je u srpskom parlamentu Beogradu izglasana vojna neutralnost.

Jeremić je dodao da je Rusija najbolji prijatelj Srbiji, budućem članu EU, koja želi da bude dio globalnog dijaloga koji će pomoći bezbjednosne i političke odnose između država u 21. vijeku.