Daily Telegraph o slučaju Ganić
0

Beograd pokušava izjednačiti krivnju Srba i Bošnjaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izvještavajući o odluci londonskog suda da odbije zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića, člana ratnog predsjedništva BiH, zbog navodnog ratnog zločina, Daily Telegraph prenosi u srijedu obrazloženje suca da je riječ o "politički motiviranoj zloupotrebi međunarodnog prava" i pokušaju Beograda da "revidira povijest kako bi izjednačio krivnju Srba i Bošnjaka".

Dnevnik The Independent tim povodom objavljuje članak bivšeg britanskog ambasadora u Srbiji Charlesa Crawforda.

"Zahtjev Beograda za izručenje činio se kao čudan pokušaj da se svi prekriju političkim blatom u cilju dokazivanja varljivoga prosrpskog silogizma: svi ljigavci su krivi, svi sudionici raspada Jugoslavije su jednako ljigavi, ergo, svi su jednako krivi", piše Crawford.

"To je, međutim, u suprotnosti sa činjenicama, od kojih je jedna da je Srbija, kao najveća jugoslavenska republika, mogla gurnuti čitavu regiju prema demokraciji i reformama umjesto što je pod Slobodanom Miloševićem pokušala stvoriti nove etničke realnosti na terenu", navodi Crawford.

On piše da bi "umjesto da traži krivnju u drugima, aktualni predsjednik Srbije Boris Tadić trebalo da riješi probleme u vlastitom dvorištu i prekine diskreditiranu politiku relativizacije korijena sukoba iz 1990-ih".

"To znači uhićenje Ratka Mladića i suočavanje s najvećim ratnim zločinom u novijoj povijesti Evrope - masakrom u Srebrenici", piše bivši britanski ambasador u Beogradu Charles Crawford u Independentu.