BiH
4

Beograd: Osuđene ubice i silovatelji Bošnjaka iz Bijeljine

Anadolija
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas trojicu pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republike Srpske na kazne zatvora od 12 do 15 godina zbog ratnog zločina nad civilima, ubistva, pljačke i višestrukog silovanja u Bijeljini 14. juna 1992. godine, javlja Tanjug.

Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Ðurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora.

Predsjednica Sudskog vijeća Vinka Beraha Nikičević rekla je da su osuđeni krivi što su 14. juna 1992. godine silovali, vrijeđali i nečovječno postupali prema civilima, a Jović i što je ubio jednog čovjeka.

Sud je utvrdio da su oni silovali Mizanu i Hajretu Abdić, dok je Ramo Abdić ubijen.

Istom presudom osuđenima je produžen pritvor.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Brano Vekarić najavio je da će Tužilaštvo uložoto žalbu, iako je djelimično zadovoljno presudom. „Predmet Bijeljina oslikava sve strahote rata, jer se desilo sve što se moglo desiti – ubistva, silovanja i pljačke invalida“, rekao je Vekarić.

U optužnici protiv Jovića, Ðurđevića i Ristića stajalo je da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.

Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke Yugo 55 su se udaljili sa lica mjesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mesta.

Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Pretkrivični postupak je vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.