BiH
6

Ben Jafar i Saša Toperić: Tunis postaje centar sjeverne Afrike

FENA
Mustafa Ben Jafar, predsjednik parlamenta Tunisa i čelnik političke stranke Etakatol boravi u Washingtonu na poziv Centra za transatlantske odnose SAIS pri univerzitetu Johns Hopkinsu Washingtonu gdje će se susresti s predstavnicima vlade SAD-a, Kongresa, think-thank organizacijama i američkim investitorima, saopćeno je u utorak iz SAIS-a.

Ben Jafar je počeo zvaničnu posjetu Washingtonu gostovanjem na SAIS-u s dr. Sašom Toperićem, direktorom projekta “Mediteranski bazen” na Johns Hopkins institutu u Washingtonu.

"Tunis je usvojio novi ustav pa je ovaj saziv vlade time ušao u istoriju naše zemlje. Pokrenuli smo unutarnji dijalog pomirenja i on, uz sve probleme, funkcionira. Pred nama su važni parlamentarni izbori ali uporedo i rad na provođenju reformi te usklađivanju zakona po novom ustavu. Otvoreni smo za ekonomsku saradnju i smatramo da je Washingtonski projekat "Mediteranski bazen" bitan za jačanje regionalne saradnje Tunisa sa zemljama Balkana, SAD-a i šire. Konferencija o jačanju statusa žena na Mediteranu koju ste organizirali prošle godine u Sarajevu imala je veliki odjek u Tunisu i naši poslovni ljudi su počeli gledati BiH kao dobrog partnera za razvoj ekonomske saradnje. U našem novom ustavu značajno je unaprijeđen status žena i jedina smo zemlja u arapskom svijetu koja je u Ustav ugravirala paritet između spolova u izabranim skupštinama, od općina do državnog parlamenta", rekao je Ben Jafar.

"Tunis s razlogom postaje važan centar sjeverne Afrike. Usvojili ste izborni zakon dva dana prije dolaska u Washington i sada imate sve pretpostavke za održavanje izbora. Proces reformi koje vas sada čekaju neće biti jednostavan, i javna potrošnja koja je u prošle dvije godine značajno porasla morat će da se smanji kako bi Tunis učinio zaokret te osigurao ekonomsku stabilnost. Cijenimo vašu uspješnu angažiranost u jačanju nacionalne sigurnosti Tunisa i borbe protiv terorizma", rekao je Toperić, te pozvao prisutne u punoj dvorani SAIS-a da posjete Tunis, prekrasnu zemlju koju vrijedi upoznati.

Ben Jafar je uručio i plaketu-zahvalnicu parlamenta Tunisa Centru za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanskoj fondaciji na podršci razvoju Tunisa koju SAIS Centar pruža njegovoj zemlji u Washingtonu.

"Znak da ste otvorili ured za sjevernu Afriku sa sjedištem u Tunisu, pored ureda u Bosni i Hercegovini za regiju Balkana, u projektu Mediteranski bazen, govori da Tunis sve više postaje zemlja mogućnosti kao i regionalni centar povezivanja s Libijom, Alžirom i Marokom, i šire. Nama je to od velikog značaja i cijenimo ovo prijateljstvo", rekao je Ben Jafar, saopćeno je u utorak iz SAIS Centra.