BiH
0

Belmir ostvaruje svoj san - s prijateljima počeo obnovu kuće u Zvorniku

Piše: D. Brkić
Dvadesetosmogodišnji Belmir Dardagan proteklog vikenda počeo je realizaciju svog dugogodišnjeg sna. Zajedno s nekolicinom prijatelja počeo je obnavljati porodični dom u naselju Donji Grbavci kod Zvornika.

Porodica Dardagan kuću je sagradila neposredno pred početak agresije na BiH, 1990. godine. Poslije samo dvije godine provedene u novom domu, Dardagani su protjerani u Tuzlu.

Nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, porodica Dardagan je među prvima podnijela zahtjev za povrat imovine. No, na staroj adresi su zatekli samo zgarište. Desetak puta su aplicirali za donatorska sredstva, ali nikad nisu dobili ni ciglu za obnovu doma. U međuvremenu je Belmir ostao bez majke, oca i nene, ali je čvrsto odlučio da se vrati na svoju djedovinu. Podsjetimo kako se u Tuzli iškolovao, stekao zvanje diplomiranog ekonomisite, a uprkos brojnim razgovorima i apliciranjima na konkurse nikada nije dobio posao.

“U subotu sam bio s glavnim majstorom koji mi je objasnio šta i kako trebam raditi. U nedjelju sam sa svojim prijateljima počeo radove i napokon počeo ostvarivati svoj san. Pred nama je puno posla, ali neću odustati. Kao što sam rekao, moja najveća želja je povratak u kuću gdje sam rođen”, kaže za Klix.ba Belmir Dardagan.

Ekipa koja je radila u Donjim Grbavcima uspješno je okončala prvu akciju čišćenja, kopanja i pripremanja terena za dalje radove. Već narednih dana Belmir Dardagan će sa svojim prijateljima ponovo boraviti u Donjim Grbavcima, gdje će nastaviti radove na rušenju oronulih dijelova kuće, ograđivanje dvorišta i druge pripremne radove.