BiH
5.8k

Belmina Ibrišević se osjeća dobro nakon transplantacije koštane srži

FENA
Tromjesečna Belmina Ibrišević
Tromjesečna Belmina Ibrišević
Tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević jučer je izvršena transplantacija koštane srži na klinici u Tibingenu, potvrdila je danas za Agenciju Fena zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Iako se trenutno Belmina osjeća dobro bit će potrebno nekoliko sedmica prije nego što se bude moglo konačno potvrditi da je transplantacija uspješna, odnosno da su se ćelije primile.

"S obzirom na to da sam redovno u kontaktu s Belmininim roditeljima i ljudima koji borave u bolnici te našim konzulatom u Berlinu, roditelji su zamolili, čim je Belmina stigla u bolnicu, da ne izlazimo u javnost s bilo kakvim informacijama kako bismo im osigurali privatnost i mir kroz ovaj naporan i težak period", rekla je Sarajlić-Maglić.

Osvrćući se na niz krivih i neprovjerenih informacija koje su se posljednjih dana pojavljivale u javnosti Belminini roditelji su, kaže, zamolili da se javnosti prenese tačna informacija.

"Belmini je izvršena transplantacija. Međutim, u vezi s konačnim ishod ovog zahvata roditelji i svi mi koji pružamo podršku roditeljima na različite načine apelujemo na medije i pojedince da poštuju privatnost ove mlade porodice, koja je već prošla veoma težak period", naglasila je Sarajlić-Maglić.

Na ovaj način javnosti se skreće pažnja da omogući Belmininim roditeljima da u miru prebrode još jednu fazu do, kako se svi nadaju, njenog potpunog ozdravljenja.

Federalni fond zdravstvenog osiguranja pokriva sve troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s nihovim redovnim procedurama, u sklopu tzv. vertikalnog programa.

Zbog toga, nema potrebe za prikupljanjem bilo kakvih sredstava u tu svrhu, što je važno da ne bi došlo do određenih zloupotreba.

Slučaj tromjesečne Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je zbog problema sa dobijanjem jedinstvenog matičnog broja bio upitan odlazak na liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, bio je povod za proteste građana koji su početkom juna održani u Sarajevu, a kasnije nastavljeni i u drugim bh. gradovima.