BiH
400

Belmin Kozić, hrabri dječak iz Konjica, dobio novi dom

Klix.ba
Belmin Kozić u novom domu
Belmin Kozić u novom domu
Šesnaestogodišnji Belmin Kozić iz Konjica dobio je novi dom. Njegova majka Fatima više neće morati sina, koji boluje od cerebralne paralize, nositi na leđima.

Delegacija predstavnika Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije" (VIPK) na čelu sa Adisom Muhibićem, posjetila je drugog dana Ramazanskog bajrama zajedno sa potpredsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH Vesnom Saradžić, Fatimu Kozić i njenog sina Belmina, koji su nedavno uselili u novi dom sa pristupnom invalidskom stazom na Orašju.

Fatima je svakodnevno s trećeg sprata stambene zgrade, do škole i natrag, na svojim leđima nosila nadljudskim naporima preko 48 stepenica svog sina Belmina, oboljelog od cerebralne paralize.

Priča o izgradnji vanjskog invalidskog lifta počela je 2009. godine nakon održanog humanitarnog koncerta u organizaciji Prve osnovne škole i razrednika Muamera Lavića, kada je prikupljeno 10.000 KM. Zbog teških birokratskih prepreka, neznanja i površnosti u radu nadležne Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu općine Konjic, žalbe dvoje komšija, četiri godine je bila blokirana izgradnja lifta.

Nevladine organizacije su pokrenule javnu kampanju i informisali sve medije u našoj državi o tužnoj priči iz Konjica. Kompletnu priču vodio je "Belminov tim" koji je imao više od 70 sastanaka sa razno-raznim službenicima i čimbenicima gotovo svih nivoa vlasti. Kampanja je rezultirala brojnim dolascima TV ekipa i medija u Konjic te je na taj način vapaj ovog dječaka čula cijela država. Na kraju u bitku za prava dječaka ustali su i Ombudsmeni BiH.

Pravni put za izgradnju lifta bio je otvoren, ali je majka Fatima slomljena svim nepravdama učinjenima njezinom djetetu i njoj, odlučila prodati svoj stan i odseliti daleko kako ih, kako je rekla, niko više ne bi mogao povrijediti.

"Naša daljnja misija bit će pouka da se ovakav slučaj više nigdje u Bosni i Hercegovini ne smije ponoviti. Belminu i svim ostalim ugroženim sugrađanima bit ćemo kao i do sada dragocjena podrška i štit od nepravde ma od koga dolazila. Majka Fatima je žena-heroj i jako sam ponosan na sve ljude i prijateljstvo koje smo izgradili svi zajedno u ovoj priči", izjavio je Adis Muhibić, voditelj Belminovog tima i predsjednik VIPK-a.